Zveza prijateljev mladine Maribor: Zaključek počitnic v stilu

Lucija Zelnik
30.08.2019 18:15

Tudi letos Zveza prijateljev mladine Maribor na raznih poletnih aktivnostih beleži visoko število otrok, danes pa program z Neresno olimpijado zaključujejo na Trgu svobode.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Starši, dedki in babice sedijo v senci, klepetajo in pijejo kavo, otroci pa se zraven njih zabavajo in se preizkušajo v raznih športnih igrah. Na Trgu svobode v organizaciji Zveze Prijateljev mladine (ZPM) Maribor potekata Neresna olimpijada in Lekov živžav, v okviru katerih se odvijajo tekmovanja v raznih športnih in zabavnih disciplinah. "Imamo zanimive igre, osvežitev in lep sončen dan. Zelo mi je žal, da je že konec počitnic in se ne morem imeti več tako dobro kot te dni," pove osemletni Rok, ko zaključi svojo nalogo pri tekmovanju v prenašanju polnega kozarca vode. Organiziranih je več postaj, na katerih se potem otroci v manjših skupinah izmenjujejo. "Kasneje pride še čarovnik Grega, ki bo pel in nas zabaval," doda štirinajstletna Neža. Vsak udeleženec na koncu tekmovanja dobi priznanje za sodelovanje in manjšo nagrado glede na svojo uspešnost; razne šolske potrebščine, svinčnike, blokce in majice. "Tako poletne počitnice zaključimo v stilu," pove Urša Žiger, koordinatorica dejavnosti in projektov ZPM, "naši donatorji pa so zagotovili, da niti en otrok ne ostane brez nagrade."

Igor Napast

Letos je novost počitniško varstvo

Tudi letos je Zveza prijateljev mladine uspešno zaključila s poletnim programom za otroke, ki je sestavljen iz letovanj v Poreču, Marburgu in na Pohorju, ter dejavnosti, ki se odvijajo v Domu ustvarjalnosti mladih v Mariboru, to so tradicionalne Počitnice s prijatelji in počitniško varstvo, ki so ga letos izvajali prvič. "Varstvo je bilo namenjeno otrokom od prvega do petega razreda osnovne šole, program pa smo izpeljali na pobudo Mestne občine Maribor," pove Tadeja Dobaj, koordinatorica dejavnosti ZPM. V devet petdnevnih terminov je bilo vključenih 230 otrok, ki so se udeleževali dnevnih tematskih delavnic in kosila, cel program pa so izvajale študentke prostovoljke. "Še posebej bi rada izpostavila vse letošnje prostovoljce, ki so prevzeli tako veliko odgovornost in darovali svoj prosti čas ter kreativnost samo zato, da bi otrokom polepšali poletje - brez njih programov preprosto ne bi bilo," doda Nina Babič, predsednica in pedagoška vodja prve pohorske izmene, in doda, da so letošnje poletje našteli 230 prostovoljcev, od tega 215 na letovanjih in petnajst v Domu ustvarjalnosti mladih. Da so prostovoljci ogromna dodana vrednost pri delovanju ZPM, se strinja tudi Božidar Raušl, sekretar programov ZPM: "Če letošnje število prostovoljcev pretvorimo v število prostovoljskih ur, pridemo do številke 56.000. Sam rad rečem, da ZPM daje okvirje širše slike, na katere potem slikajo in rišejo prostovoljci; sami načrtujejo, pripravljajo in izvajajo veliko programov."

Igor Napast

"Najprej varno, potem veselo"

V ZPM so z letošnjim obiskom delavnic in letovanj zelo zadovoljni, pravi Babičeva: "Glede na to, da programi uspešno tečejo že vrsto let, sem prepričana, da delamo dobro. Že samo danes je na Neresni olimpijadi 108 otrok." Na letovanjih v Poreču, Marburgu in na Pohorju so letošnje poletje zabeležili 1791 otrok in mladostnikov, od tega 1561 v organizaciji ZPM, 196 pa jih je prišlo z gostujočima skupinama iz Velenja in Hrastnika ter športnega društva Košarkaška šola Miklavž. Pestro je bilo tudi v Mariboru, kjer so potekale raznovrstne tematske delavnice. "Marsikje smo na žalost morali omejiti udeležbo, ker smo omejeni s kapacitetami in s preveč otroki delavnic ne moremo kvalitetno izvajati," pove Dobajeva in doda, da so izvedli okoli 6000 različnih aktivnosti, ki se jih je udeležilo 700 različnih otrok, od tega se je vsak otrok povprečno udeležil aktivnosti 8,88-krat. Izbire je veliko, trudijo se, da bi bil program čim bolj raznolik, da se lahko vsak otrok najde na določenem področju, veseli pa so tudi, da ni bilo nobenih resnih poškodb. "Imeli smo dva otroka, ki smo ju peljali v bolnišnico, vendar ni šlo za nič resnega, zgolj potrditev tega, kar je ugotovila že naša stalna zdravniška ekipa, ki je prisotna pri vsaki koloniji," pove Raušl. Doda, da se v prvi vrsti trudijo, da je brezhibno poskrbljeno za varnost in da so vsi otroci obravnavani na enak način: "Najprej varno, potem veselo."

Igor Napast

Čeprav je počitniških aktivnosti konec, ne bodo počivali

Otroci delujejo zadovoljno, sporočajo iz ZPM Maribor, odvijajo se neverjetne zgodbe in pletejo številna nova prijateljstva. "Letos sem bil že na igrah s frizbijem, v koruznem labirintu, pri veterinarju in na Pohorju, najbolj všeč pa mi je danes," pove osemletni Priam, medtem ko je devetletnemu Rafaelu najbolj ostala v spominu nepozabna dogodivščina v Pustolovskem parku Betnava. "Cilj nam je ohranjati tradicionalne igre in veščine, sploh v današnji dobi tehnologije," doda Raušl, saj otroci veliko časa preživijo na pametnih telefonih tablicah, na letovanjih in izletih pa čez nekaj časa pričnejo tudi z drugimi aktivnostmi: druženjem, risanjem, športnimi igrami. Na taboru za nadarjene v Poreču in Marburgu so otroci utrjevali tudi angleščino in nemščino, pravi Žigerjeva, ter v okviru novinarskega tabora izdali tudi četrti uspešni časopis. Čeprav je poletnih počitnic konec, to ne pomeni, da bodo počivali. Že danes se v Ljubljani odvija otroški parlament, ki se bo nadaljeval tudi v torek, 7. septembra imajo srečanje prostovoljcev v Domu Miloša Zidanška, 10. septembra jih čaka prva jesenska delavnica za starše, tik pred vrati pa sta tudi teden otroka in bralni maraton.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta