Maribor nekoč in danes: V tovarni Zlatorog nekoč v milo vtiskali zlatnike

Helena Ponudič Helena Ponudič
19.09.2019 15:59

Na mestu današnjega Henkla v Melju je nekoč stala ena najstarejših tovarn v Jugoslaviji, ki je dobila ime po milu Zlatorog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Na mestu Henkla Maribor v Industrijski ulici v Melju se je nekoč razprostirala znamenita tovarna Zlatorog, katere začetki segajo v 19. stoletje. Izhajajoč iz publikacije Muzeja narodne osvoboditve Maribor Uf, industrija!, se je milarstvo kot obrtna dejavnost v Mariboru razvilo v sredini 19. stoletja. Odmevno ime obrti Carl Bros je leta 1878 na Rotovškem trgu kupil Mitteregerjevo milarno, njegova dejavnost pa se je kmalu tako razmahnila, da je le s težavo zadostil potrebam mariborskih peric. Iz tega obdobja se spominjajo tudi smradu in govoric, da Bros v svojem kotlu kuha mačke in celo otroke. Zato je obrt leta 1905 preselil v meljsko četrt, kjer je razširil proizvodnjo.

Podoba tovarne pred drugo svetovno vojno
Pokrajinski arhiv Maribor

Prvo pralno milo v ovitku

Na dvorišču si je sezidal posebno stavbo za delavnico, vzidal vanjo dva kotla za kuhanje mila in najel nekaj pomočnikov. Kmalu je začel kupovati čebelji vosek in izdelovati sveče, se spominjajo v jubilejnem zborniku 70 let tovarne Zlatorog, kjer pojasnjujejo tudi, da je prav takrat začela cveteti kasneje močna meljska industrijska četrt. Tako se je stara meščanska milarna razvila v eno največjih podjetij svoje vrste v Jugoslaviji. Leta 1915 je Bros prodal svoje podjetje podjetniku iz Linza in to se je preimenovalo v Prvo mariborsko tovarno mila.

Tovarna Zlatorog je bila znana tudi po 54 metrov visokem dimniku, ki je bil zgrajen leta 1923.
Pokrajinski arhiv Maribor

Tovarna zaslovela s kremo Solea

"Med jugoslovanskimi potrošniki sta najbolj odmevali vlaganje zlatnikov v milo in nagrajevanje z zlatimi urami. V vsak peti zaboj so v kos mila vtisnili zlatnik in zaboje enakomerno razposlali po državi. V vsak stoti zaboj so v kos mila vtisnili koščen okrogel bon, s katerim je lahko potrošnik prejel zlato zapestno uro," je zapisano v publikaciji Muzeja NO.

Tovarna Zlatorog je bila od svojih začetkov sestavni del gospodarstva v Mariboru, v prvi vrsti zaradi zagotavljanja precejšnjega števila delovnih mest.
Pokrajinski arhiv Maribor
Henkel Maribor danes zaposluje okoli 700 sodelavcev, ki skrbijo za proizvodnjo mednarodnih blagovnih znamk.
Andrej Petelinšek
Tovarna Zlatorog je na tržišče dala legendarne izdelke, kot so pralni prašek Persil, krema Solea, kolekcija Fa, in kozmetično linijo Samantha.
Arhiv Večera

Podjetje med drugo svetovno vojno porušeno

Leta 1940 se je tovarna preimenovala v Tvornico Zlatorog, Dračar in drug, Maribor, medtem ko je bilo podjetje med drugo svetovno vojno porušeno, leto po vojni pa podržavljeno. Ker so nekdanje lastnike (kasneje le še Hans Georg Lettner in sinova) obsodili sodelovanja z okupatorjem, je bila po podatkih Pokrajinskega arhiva Maribor nova Tovarna Zlatorog (Zlatorog) ustanovljena šele leta 1949.

Tovarna leta 1971
Pokrajinski arhiv Maribor
Arhiv Henkel Maribor
Podjetje je bilo med drugo svetovno vojno porušeno, leto po vojni pa podržavljeno.
Pokrajinski arhiv Maribor

Letno več kot 250 milijonov izdelkov

Koncern Henkel, danes globalno podjetje v skoraj 80 državah, je leta 1990 kupil 51 odstotkov vrednosti Zlatoroga, leta 1997 pa še preostali delež, zato je bilo leto zatem ustanovljeno podjetje Henkel Slovenija. To se je leta 2013 razdelilo na dve družbi - proizvodnja je bila prenesena na novoustanovljeno podjetje Henkel Maribor, trženje in prodaja pa sta ostala pod okriljem podjetja Henkel Slovenija. Henkel Maribor zaposluje okoli 700 sodelavcev, ki skrbijo za proizvodnjo mednarodnih blagovnih znamk, kot so Schwarzkopf, Palette, Taft, Syoss, Fa, Le Chat, Neutromed, Vademecum, AOK, Diadermine, Barnängen in Nature Box. Na leto proizvedejo več kot 250 milijonov izdelkov, medtem ko dnevno natovorijo več kot 50 tovornjakov, ki izdelke odpeljejo v več kot 30 držav po vsem svetu.

Pokrajinski arhiv Maribor
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta