Maribor ponudil lokacijo za sežigalnico

Med 15 odzivi, ki so jih doslej prejeli na ministrstvu za okolje in prostor, tudi mariborski projekt toplarne na Teznu. A proces bo še dolg

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sežigalnica Simmeringer Haide na Dunaju, ki sežiga tudi nevarne odpadke, še najbolj ustreza konceptu, ki bi ga želeli v Sloveniji. Obiskala jo je tudi delegacija slovenskih poslancev. 
Wienenergie

Sklep, da Slovenija potrebuje svojo sežigalnico odpadkov, saj je trg z odpadki preveč nepredvidljiv, je javnosti v razmislek ponudil že nekdanji okoljski minister Jure Leben. Pod taktirko ministra Simona Zajca ministrstvo nadaljuje pobudo, dodaten argument za vzpostavitev lastnega obrata pa je zagotovilo še dogajanje v Kemisu, ki menda za zdaj ne bo povzročilo zastajanja nevarnih odpadkov, skoraj zagotovo pa se obeta podražitev ravnanja z nevarnimi odpadki. Enako je s komunalnimi odpadki, katerih trg je porušila kitajska zapora za uvoz. Minister Zajc se je sicer zavzel za to, da bi sežigalnico vzpostavili v enem od obstoječih obratov, a postopek iskanja lokacije zanjo ne izključuje drugih možnosti. Med njimi je tudi Maribor, je poročal Radio Maribor

Doslej 15 odzivov

A Mestna občina Maribor ni edina, ki se je pozitivno odzvala na poziv ministrstva. Ministrstvo za okolje in prostor je v zvezi s termično obdelavo odpadkov poslalo dopis Skupnosti občin Slovenije in Združenju občin Slovenije. "Do sedaj smo prejeli 15 različnih odzivov, med njimi tudi odziv Mestne občine Maribor," odgovarjajo na ministrstvu. In dodajajo: "Mestna občina Ljubljana je potrdila interes za objekt z dvema potencialnima lokacijama, usklajenima z občinskim prostorskim načrtom (OPN). MO Maribor, Kočevje in Jesenice so sporočile, da projektu niso nenaklonjene, vendar pa so potrebne dodatne informacije."

Andreja Kutin Lednik

Dober projekt za mesto

Alan Perc, direktor Energetike Maribor, je ideji obrata za termično obdelavo odpadkov v Mariboru naklonjen: "Z vidika stroke bi bila gradnja sežigalnic dobra rešitev, vendar o tem odloča ministrstvo za okolje in prostor, saj gre v tem primeru za državno gospodarsko javno službo. Zagotovo je tak objekt v Mariboru, kjer imamo vzpostavljeno daljinsko ogrevanje, zelo primeren, tudi lokacijo zanjo že imamo, v neposredni bližini sortirnice." Projekt je po njegovem mnenju zanimiv za mesto in občane, saj bi se s tem rešili velikih količin odpadkov, postali pa bi tudi manj odvisni od fosilnih goriv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta