Maribor prvi v Sloveniji odpira virtualni karierni sejem. O tem, kam v šolo in kateri poklic izbrati, z več kot sto razstavljalci

Nina Ambrož Nina Ambrož
12.11.2020 17:45

Čim več sprašujte in bodite ciljno usmerjeni, mladim svetujejo pred virtualnim kariernim sejmom, ki bo potekal prihodnja dva tedna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako polno je bilo lani na kariernem sejmu v mariborski športni dvorani Lukna.
Sašo Bizjak

Utečen sejem poklicev in izobraževalnih programov, ki ga je lani obiskalo več kot 4000 osnovnošolcev in srednješolcev, ostaja ne glede na koronske omejitve, pač v drugi obliki. Letos bo virtualen in široko dostopen vsem, ki jih to zanima in imajo internet. Zato organizatorji pričakujejo še več obiskovalcev. Mladim bo pri izbiri, kje nadaljevati šolanje in kateri poklic izbrati, informacije ponujalo več kot 117 razstavljavcev, od različnih šol do podjetij. Sejem bo potekal na spletni strani www.karierni-sejem.si, za osnovnošolce prihodnji teden (od 16. do 20. novembra), za srednješolce teden kasneje (od 23. do 27. novembra), in bo brezplačen. Vsebine pa bodo na spletu dostopne še nadaljnjih deset mesecev, ko jih bodo še nadgrajevali.

Animirano in interaktivno sejmišče

Pilotni virtualni projekt je plod raziskovanja in izvedbe štajerskih poznavalcev novih tehnologij. Mitja Špes iz podjetja Factumevent, ki je poskrbelo za tehnično izvedbo, je na današnji virtualni novinarski konferenci predstavil animirano sejmišče. Tam se bodo v realnem in virtualnem prostoru predstavljali delodajalci, srednje in visokošolske ustanove, mladinske, izobraževalne in druge organizacije. "Virtualno okolje bo omogočalo nove oblike interakcije, pregleden in enostaven dostop do vsebin ter zanimivo uporabniško izkušnjo," je povedal Špes. Mogoče se bo prijaviti tudi na razgovore z delodajalci. Mladim so takšne forme že blizu, nazorna vizualizacija in preprosta uporaba pa vabita tudi njihove starše.

Predsednik mariborske obrtno-podjetniške zbornice Aleš Pulko meni, da bo organizacija sejma v virtualnem prostoru spremenila koncept izvajanja kariernega sejma tudi v prihodnje. A "kadri so in bodo prihodnost vsakega podjetja", je poudaril Pulko. Herman Pušnik, predstavnik srednješolskih ravnateljev, pa razmišlja, da bi ta platforma lahko bila izhodišče za februarske informativne dneve, če se bodo tudi ti selili v virtualno resničnost.

Tako je videti ena od osnovnih, izhodiščnih strani virtualnega sejmišča novega kariernega sejma.
Factumevent

Učenje vse življenje

Pomembno je, da mladi aktivno gradijo svojo karierno pot čim bolj zgodaj, je izpostavil Bernard Memon, direktor Zavoda za zaposlovanje Maribor. V katero smer, je težko začrtati. Saj tudi Memon pravi: "Kateri so novi poklici prihodnosti, sploh ne vemo."

Saša Arsenovič, župan mestne občine Maribor, ki sejem pripravlja v sodelovanju z zavodom za zaposlovanje, Univerzo v Mariboru, gospodarskimi združenji in mnogimi drugimi, je dejal, da "se poklici vsak dan spreminjajo. Minili so časi, ko si naredil eno izobrazbo in 40 let v eni službi čakal na penzijo." Vseživljenjsko učenje postaja norma. Za župana so koronski časi in "spremenjene okoliščine izziv, iz katerega lahko pridemo močnejši in boljši kot konkurenca".

Aleksandra Podgornik, direktorica Štajerske gospodarske zbornice (ŠGZ), je mladim in njihovim staršem svetovala, naj bodo na virtualnem kariernem sejmu ciljno usmerjeni in naj zberejo čim več informacij, zato naj čim več sprašujejo. Med podjetji, ki se bodo predstavljala, je omenila Elektro Maribor, Henkel, Impol, Kety Emmi, Weiler, Talum, Vzajemno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta