Maribor zahteva odpravo vinjet na vzhodni obvoznici

Barbara Bradač Barbara Bradač
10.07.2019 18:53

Stranka mladih - Zeleni Evrope skupaj z mariborsko občino zahteva izločitev vzhodne obvoznice iz vinjetnega sistema cestninjenja in ponuja rešitev ob primeru iz Celja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V Stranki mladih - Zeleni Evrope so skupaj z mariborsko občino ponovno opozorili na problematiko obvezne uporabe vinjete na mariborski vzhodni obvoznici, torej hitri cesti med pesniškim rondojem in Teznom. Prepričani so, da ne samo da ta cesta ne bi smela biti vinjetna, temveč sploh ne bi smela biti opredeljena kot hitra cesta. S pobudo o prekategorizaciji ceste, ki ni nova, so seznanili medije, ministrstvo za infrastrukturo pa bodo v tem tednu in zaprosili bodo za sestanek.

Ministrstvo naj spoštuje lastne predpise

V dosedanjih pobudah se je poudarjalo, pravi Igor Jurišič, predsednik Stranke mladih - Zeleni Evrope in mariborski mestni svetnik, da bi bilo pravično in primerno izvzeti to cesto iz vinjetnega sistema, sedaj pa se izpostavljajo zakonske razloge za takšno odločitev. "Ob prebiranju vladne uredbe o merilih za kategorizacijo javnih cest, državnih cest in zakona o cestninjenju ugotavljamo, da ta cesta, ki pelje skozi Maribor, ne izpolnjuje nobenih pogojev, da bi lahko bila imenovana hitra cesta ali cestninska cesta," je pojasnil Jurišič.
Zakon o cestninjenju določa, da so cestninske ceste takšne, ki imajo (razen na posebnih mestih) dva označena prometna pasova in odstavni pas ali odstavne niše na vsakem od fizično ločenih smernih vozišč. "Od vhoda na to hitro cesto vse do 'bob steze' ni niti ene odstavne niše, kaj šele odstavnega pasu. Cesta se kasneje zoži v en pas. Prva odstavna niša, ki pa ni niti primerno označena, je šele v Košakih," razlaga Jurišič. Cesto skozi Maribor, Bohovo in Hoče ločuje šest semaforiziranih križišč, zato ni konkurenčna avtocestni obvoznici.

Hitra cesta, ki pelje skozi Maribor, ne izpolnjuje nobenih pogojev, da bi lahko bila imenovana hitra cesta ali cestninska cesta, so prepričani v Stranki mladih - Zeleni Evrope.
Sašo Bizjak

Dars ne želi dati ceste zastonj, DRSI zanjo ne želi plačati

Na ministrstvu za infrastrukturo poudarjajo, da zakonodaja s področja cestninjenja ne omogoča izvzema hitre ceste Pesnica (Maribor)-Tezno iz vinjetnega sistema cestninjenja, saj se cesta uvršča med obvezne cestninske ceste. Možno rešitev vidijo v prenosu upravljanja ceste na Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI). A tu se zaplete. Četudi se Dars strinja s prenosom upravljanja, ceste ne želi prenesti brezplačno, DRSI pa je ne more prevzeti odplačno.

Lokalna skupnost plača dvakratno

Mariborski podžupan Samo Peter Medved je spomnil, da se je v preteklosti že igral pingpong med Darsom in DRSI zaradi te ceste. "Prvi odsek mariborske hitre ceste je bil zgrajen leta 1978 tudi s sredstvi takratne lokalne skupnosti, danes pa za uporabo te ceste Mariborčani ponovno plačujejo oziroma morajo kupiti vinjeto. Ta hitra cesta je zavedena v osnovnih sredstvih Darsa, torej je država dokapitalizirala to družbo tudi s sredstvi, ki jih je financirala lokalna skupnosti. In zdaj Dars zahteva, da se cesta prenese na državo nazaj odplačno. Gre za znesek 64 milijonov evrov," je izpostavil podžupan.

Mariborski podžupan Samo Peter Medved in predsednik Stranke mladih - Zeleni Evrope Igor Jurišič sta združila moči v boju za ukinitev vinjet na hitri cesti skozi Maribor.
Sašo Bizjak

Tudi okoljski razlogi

​Poleg zakonskih razlogov pa v prid odpravi vinjetnega sistema na hitri cesti skozi Maribor govorijo tudi okoljski razlogi, saj se, še posebej v turistični sezoni, močno poveča tranzit preko mestnega središča, kar povzroča povečano koncentracijo prašnih delcev, večje onesnaženje in hrup - vse na škodo občanov mesta Maribor.
"Radi bi razbremenili Titovo cesto in mestno središče gostega prometa ter ga preusmerili na hitro cesto, ki je danes neizkoriščena," pravi podžupan, ki meni, da je problem hitre ceste nerešen zaradi pomanjkanja politične volje države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta