Mariborčan, vrhunski telovadec Josip Primožič Tošo je bil predan tudi barvam

na
07.03.2022 11:00

Razstava njegovih del je na ogled v DLUM do konca meseca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Josip Primožič Tošo, Dravska dolina, 1974, akril
Vojko Pogačar

V Društvu likovnih umetnikov Maribor je razstava slik vrhunskega telovadca in likovnega umetnika Josipa Primožiča Toša (1900-1985), Mariborčana. Kustosinji razstave Mojca Štuhec in Milojka Kline sta iz zapuščine slikarjeve družine izbrali dela pretežno krajinske tematike, "v kateri je bil v primerjavi s sicer številčnejšimi portreti bolj prepričljiv. Z več domišljije in s svobodnejšo likovno potezo je neumorno raziskoval barvno paleto, njeno intenziteto in načine nanašanja," pojasnjujeta. Tošo se je pogosto vračal k motivom prekmurskih ravnic, razgibanih Haloz in Slovenskih goric, zelenega okoliša Maribora, slikovite doline reke Drave ali Soče in obmorskega pejsaža.

Razstavo, ki si jo je mogoče ogledati v razstavišču DLUM na Židovski ulici 10 v Mariboru od torka do petka med 10. in 15. uro in ob sobotah med 10. in 13. uro (do 1. aprila), dopolnjuje osnutek spomenika, avtorice akademske kiparke Vlaste Zorko. Od oktobra lani spomenik telovadca stoji ob Ljudskem vrtu. Takrat je bil Primožič poveličan kot športnik, likovniki pa ga predstavljajo kot enega najbolj prodornih samoukov iz kroga mariborskih likovnikov prejšnjega stoletja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta