Mariborčanki nagrada mesta Vis

ŠTR
18.05.2019 06:32

V trinajstih letih je Dunja Bezjak spodbudila in organizirala številne povezave Maribora z Visom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dunja Bezjak na podelitvi
Osebni arhiv

Z nagrado mesta Vis so se Dunji Bezjak, upokojeni mariborski profesorici hrvaških korenin, nedavno na istoimenskem hrvaškem otoku zahvalili za njen dolgoletni prispevek h kulturnemu in umetniškemu življenju Visa. Zahvaljujoč njenim aktivnostim, zaljubljenosti v mesto in otok ter trudu se je vzpostavilo kulturno sodelovanje z Mariborom, Ljubljano in tudi Varaždinom, so med drugim zapisali v obrazložitvi. Pod to priznanje, ki ga je prejela na slavnostni seji mestnega sveta Visa, sta podpisana župan Visa Ivo Radica in predsednik občinskega sveta Visa Marinko Zubčić.
Od leta 2006, odkar vsaj štiri mesece na leto preživi na Visu, je bilo na njeno pobudo pripravljenih več dogodkov tako v Visu kot v Mariboru. Med temi so številne razstave slovenskih in viških slikarjev, srečanja pesnikov, dramske predstave, gostovanja Hrvatske gradske glazbe Vis v Sloveniji, tudi obeleževanje raznih zgodovinskih dogodkov, pomembnih za Vis. "To priznanje je zahvala v imenu vseh krajanov Visa za vso ljubezen in kulturne vsebine, ki jih je nesebično delila s tem mestom, rezultat je prijateljstvo Visa in Maribora ter številna srečanja funkcionarjev in umetnikov," so še zapisali.
Nekdanjo profesorico nemškega in angleškega jezika na Srednji ekonomski šoli Maribor je prav mednarodno povezovanje te šole pred leti, ko je bila še zaposlena, pripeljalo na Vis, v katerega se je, kot pravi, zaljubila na prvi pogled. Kasneje sta se z možem tam tudi ustalila.
Težko je nanizati vse povezave, ki jih je med slovenskimi in viškimi umetniki ter drugimi predstavniki stkala Bezjakova, poskrbela je za številne izmenjave, s čimer je neke vrste ambasadorka mariborskih kulturnikov na Hrvaškem in obratno. Med odmevnejšimi prireditvami so bile gotovo tudi obletnice viškega boja, v katerem je leta 1866 astro-ogrska flota pod vodstvom admirala Wilhelma Tegetthoffa, rojenega v Mariboru, premagala italijansko. Leta 2011, ob 145-letnici boja, je imel mariborski slikar Bogdan Čobal na temo bitke razstavo v Visu, s predstavitvijo Maribora in Tegetthoffa se je angažiral galerist Primož Premzl, ki je nato ob 150. obletnici bitke izdal tudi monografijo. Ob obletnici se je v Visu predstavilo tudi enajst mariborskih akademskih slikarjev. Med zadnjimi večjimi dogodki je donacija del mariborskih slikarjev osmim ustanovam na Visu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta