Mariborski nakit na newyorškem tednu mode

Helena Ponudič Helena Ponudič
17.09.2019 18:01

Mladi oblikovalki Tina Krajnc in Lucie Görlichová v Slovenski ulici vodita posebno trgovino z mnogoterimi ročno izdelanimi lesenimi modnimi dodatki in oblačili, narejenimi iz popolnoma naravnih materialov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lucie Görlichová in Tina Krajnc sta povezali svoji individualni znamki in skupaj odprli trgovino.
Andrej Petelinšek

V Slovenski ulici v Mariboru že dve leti in pol snuje zgodbo prav posebna trgovina z mnogoterimi ročno izdelanimi lesenimi modnimi dodatki in oblačili, narejenimi iz popolnoma naravnih materialov - trgovina Slovenska - local made.
Tam lahko domačini in turisti izbirajo med široko paleto izdelkov mladih slovenskih oblikovalcev, umetnikov, ustvarjalcev, vsak artikel pa je pripravljen unikatno in edinstveno. Četudi je ponudba pripravljena v sodelovanju z zunanjimi sodelavci, sta glavni protagonistki sodobnega lokalnega izročila Tina Krajnc in Lucie Görlichová, ki sta se zaradi podobne miselnosti in kreativnega duha povezali, povezali svoji individualni znamki Moi (Tina Krajnc) in Luci (Lucie Görlichová) in skupaj odprli trgovino.

Lucie Görlichová prihaja iz Češke, v naše kraje pa sta jo pripeljala ljubezen in študij na mariborski fakulteti za strojništvo.
Igor Napast

Vsečasna moda, ki zavrača masovno proizvodnjo

Tako Krajnčeva kot Görlichová prisegata na vsečasno modo in unikatnost dodatkov in oblačil ter se umikata vsesplošnim masovnim trendom. Takšne izdelke, kot pravita, je mogoče nositi še dolga leta, saj so izdelani kakovostno, so posebni in naravni. "Ko jih boste nosili, boste nekaj posebnega," povesta in dodata, da je pot do današnjega rezultata zahtevala veliko vztrajnosti. Spoznali sta se, ko je Görlichová na enem od družbenih omrežij zasledila ročno izdelane lesene uhane Krajnčeve, ki so kot nalašč pristajali njeni novi modni kolekciji oblačil, ki jo je takrat pravkar pripravila. Od takrat dalje so vsi njuni artikli povezljivi in se dopolnjujejo - z obleko Lucie se idealno sklada lesena torbica Tine, povesta. Splošna ponudba vključuje predvsem lesene modne dodatke in oblačila, keramične izdelke, razna majhna darilca (svečke, naravna kozmetika, čokolada ...).

Slovensko in okolju prijazno

"Najpomembnejše nama je, da je vse izdelano slovensko in okolju prijazno. Pri delu uporabljava kar se da malo embalaže in plastike, najino poslanstvo pa je takšen odnos približati tudi vsem Mariborčanom," pojasnjuje Görlichová, ki prihaja iz Češke, v naše kraje pa sta jo pripeljala ljubezen in študij na mariborski fakulteti za strojništvo, kjer je v sklopu projekta pripravila svojo prvo kolekcijo oblačil. Oblačila je sprva prodajala v Pragi, nato pa se je vprašala, čemu ne bi prodajala še tukaj. Ker oblačila šiva sama - en kos oblačila povprečno tri ure -, jih za stranke po potrebi tudi prilagodi, kar cenijo zlasti turisti. "Po navadi pripravim dve kolekciji letno, predvsem iz bombaža in lana, postopoma uvajam volno in reciklirane materiale," pristavi.
Tina Krajnc prihaja iz družine, kjer so že od nekdaj ročno obdelovali les. "Zato sem večino tehnik že poznala, nato pa sem se sama naučila, kar me je zanimalo. Zdaj vse prekašam," se nasmeji in pove, da izdeluje predvsem iz lesa oreha, oljke, jesena in palisandra. "Večino naredim ročno, včasih si pomagam tudi z manjšimi stroji," pojasni.
Krajnčeva je pred časom obiskala newyorški teden mode, kamor so jo organizatorji povabili kot edino Slovenko, da predstavi svoje izdelke. Opazili so jo na spletu ter bili navdušeni nad okolju prijazno ponudbo in unikatnostjo lesenih izdelkov, ki so jih želeli seznaniti z globalno sfero modnih navdušencev z vsega sveta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta