Mariborski občinski proračun zaradi epidemije ob šest milijonov evrov

Igor Selan Igor Selan
18.06.2020 12:27

Mariborski mestni svet bo v ponedeljek odločal o rebalansu proračuna, s katerim bo načrtovane prihodke iz 154,1 zmanjšal na 148,1 milijona evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi zmanjšanja prihodkov bo najbolj na udaru urad za komunalo in promet, ki bo kar ob 5,3 milijona evrov, je povedala vodja urada za finance Mateja Cekić
Andrej Petelinsek

Zaradi epidemije novega koronavirusa bo proračun mariborske občine v letošnjem letu oškodovan za šest milijonov evrov. Prihodki proračuna tako ne bodo znašali 154,1 milijona evrov, kot je to predvideval prvi rebalans proračuna, ki je bil sprejet tik pred epidemijo konec februarja, ampak 148,1 milijona evrov. Neposredni učinki epidemije znašajo milijon evrov, za toliko se bodo namreč zmanjšali prilivi iz naslova turistične takse, parkirnin, glob ter najemnin od gostinskih vrtov in drugih nepremičnin občine, posredni pa pet milijonov evrov.
Za toliko manj se bo namreč v proračun steklo načrtovanih prihodkov iz naslova dobičkov občinskih podjetij ter prodaje zemljišč in poslovnih prostorov. Največjo razliko, kar 3,2 milijona evrov, predstavlja Farmadent. "Ker že lani ni prišlo do izplačila dobička Farmadenta v proračun, smo za letos načrtovali kar 4,5 milijona evrov prihodka iz naslova dobička iz preteklih let, ampak zdaj, glede na situacijo, ne bomo zahtevali celotnega zneska, ampak le izplačilo 1,3 milijona evrov," je pred ponedeljkovo sejo mestnega sveta, na kateri bodo svetniki odločali o drugem rebalansu proračuna 2020, povedala vodja urada za finance in proračun Mateja Cekić.

Urad za komunalo ob pet milijonov

Zaradi nižjih prihodkov občina za šest milijonov evrov niža tudi načrtovane odhodke. Ti se bodo najbolj znižali uradu za komunalo in promet, in sicer kar za 5,3 milijona evrov. "Gre predvsem za projekt izgradnje manjkajočega kanalizacijskega omrežja, ki se prestavlja v leto 2021 in 2022, potem za nakupe avtobusov, ker tudi če bomo letos začeli javno naročilo, bo finančni učinek nakupa viden šele prihodnje leto, premika se investicija v cesto v Poslovni coni Tezno, prav tako projekt prenove Gregorčičeve, kjer bo letos izvedeno samo projektiranje," je pojasnila Cekićeva. Ob približno 200 tisoč evrov bodo tudi sekretariat za splošne zadeve, projektna pisarna, urad za vzgojo in izobraževanje ter urad za gospodarstvo.

Situacija v Marpromu je resna

Svetniki bodo ob tem odločali tudi o drugi dokapitalizaciji Marproma in že četrti Doma pod gorco. Občinski dom starostnikov, ki želi zgraditi prizidek k domu, bo od občine prejel 3400 kvadratnih metrov nepremičnin na Studencih, med domom in oskrbovanimi stanovanji, kjer je zdaj park oziroma sprehajališče za starejše. Njihova vrednost je po oceni občine 351 tisoč evrov. Marprom pa naj bi dokapitalizirali s stvarnim vložkom (pet avtobusov Scania) v višini dobrih 757 tisoč evrov. Razlog je slaba kapitalska ustreznost podjetja, ki je lansko leto zaradi mile zime na Pohorju končalo z izgubo v višini 400 tisoč evrov, letos pa ga je prizadela epidemija. "Situacija v Marpromu je dokaj zahtevna, želje so bile po še izdatnejši dokapitalizaciji, a se za to še nismo odločili. Zadeve bomo spremljali sproti," je povedal podžupan Samo Peter Medved.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta