Mariborski Tam Europe stoji le na eni nogi. Delavci se tresejo, direktor Zhao pa napoveduje nov posel

Nina Ambrož Nina Ambrož
04.11.2020 06:00

Zaradi kolapsa letalske industrije, za katero proizvajajo avtobuse, brez naročil in plačil, pravi vodstvo. Kljub državni subvenciji plače zamujajo, trdijo delavci. Inšpekcija zadeve še raziskuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tam Europe je močno vezan na letalsko industrijo, ki je zaradi covida-19 zgrmela na tla.
Sašo Bizjak

Mariborski Tam Europe, katerega glavna dejavnost je proizvodnja avtobusov, ki na letališčih prevažajo potnike, in razvija električni avtobus, se maje. Podjetje, ki je nastalo na pogorišču Tovarne vozil Maribor in je v lasti kitajskega podjetja China Hi-tehch New Energy Auto Company Limited, že nekaj let posluje z izgubo. Covid-19 je situacijo še poslabšal. Večina od nekaj več kot 150 zaposlenih je doma na čakanju na delo že od sredine marca. Finančne obveznosti do zaposlenih niso poravnane, pravijo delavci. Poslovodstvo pa, da to ne drži in da si prizadevajo za preživetje družbe.

Stranke so preklicale naročila

Bryan Zhao, direktor Tam Europe, pravi, da je njihova situacija "zelo težavna, ker smo trenutno še vedno vezani izključno na svetovno letalsko industrijo, ki jo je covid-19 najbolj prizadel, čeprav smo zagnali proizvodnjo električnega mestnega avtobusa VERO, ki je v fazi testiranja in je že vozil po Mariboru in drugih mestih. Zelo se trudimo. Letalska industrija takšnega udarca ni doživela od svojega nastanka." Omenja se upad za skoraj 90 odstotkov.

Od marca do avgusta Tam Europe skoraj ni imel naročil, poudarja direktor. "Stranke so naročila iz začetka leta preložile, zato je večina naših proizvodnih delavcev doma na čakanju. Dela jih nekaj v prodaji in proizvodnji. Nova naročila smo dobili šele zadnja dva meseca. Dokler je naše podjetje vezano zgolj na prodajo letaliških avtobusov, stojimo le na eni nogi," je Zhao poskušal ponazoriti aktualno stanje. "Čakamo nakazila, ne le naročnikov, ampak tudi bank, za posle, ki so bili izvedeni že februarja."

Maribor - podjetje Tam Europe - -
Sašo Bizjak

Znižali so plače za 20 odstotkov in zanikali obisk inšpekcije

Medtem ko delavci, s katerimi smo se pogovarjali, pripovedujejo, da so morali pristati na 20-odstotno znižanje plač in se s tem približali minimalni plači, izplačila teh pa niti niso redna. Septembrske plače sploh še niso dobili, tudi letnega regresa ne, potožijo. "To ne drži," odgovarja Bryan Zhao. "Četudi smo bili od marca brez prometa, smo plače nakazovali." Zanje so prejemali državno podporo. "Drugih državnih subvencij pa nismo prejeli. Naši konkurenti svojih delavcev sploh ne plačujejo, na tisoče jih je že na cestah, brezposelnih. Drži pa, da so se plače znižale, vendar zaposlenih v to nismo prisilili. Če ne bi tega storili, bi bil obstoj podjetja vprašljiv," pojasnjuje kitajski direktor.

Zanika tudi, da naj bi zaradi sumov nepravilnosti podjetje pregledovala inšpekcija. "Nikogar nisem videl v podjetju," je odvrnil Zhao. Tevž Kastelic, vodja kadrovskega oddelka Tam Europe, je dodal, da "je podjetje vedno sodelovalo z vsemi inšpekcijskimi službami in tudi v trenutnih razmerah ni bilo potrebe po obisku, saj Tam Europe v celoti spoštuje predpise v zvezi s subvencioniranjem čakanja na delo doma, kakor tudi priporočila NIJZ za varno delo."

A ti izjavi poslovodečih inšpekcija ovrže. "Inšpekcijski nadzor pri delodajalcu Tam Europe je bil opravljen," jasno zapiše Inšpektorat za delo. Vodstvo je s tem moralo biti seznanjeno. Kaj je inšpekcija ugotovila, še ni znano, ker inšpekcijski postopek še ni zaključen.

Odpuščanj ne bo, dokler pomaga država

Bryan Zhao: "Večina poslov bo realiziranih leta 2022, ko pričakujemo vrnitev v normalne, stare tire."
Andrej Petelinsek

Kljub vsemu je direktor Zhao optimističen. "Aktivno spremljamo vse razpise, ki so na trgu. Naši avtobusi gredo na Malto. Kandidiramo na treh italijanskih razpisih in se prebijamo na grški trg. A večina poslov bo realiziranih leta 2022, ko pričakujemo vrnitev v neke normalne, stare tire," meni.

STA je pred dobrim mesecem poročal, da Tam Europe namerava odpustiti več delavcev, kar naj bi menedžmet že napovedal zavodu za zaposlovanje. A so si premislili. "Odpuščanje ni v našem načrtu tudi po zaslugi ukrepov, ki jih je sprejela vlada, za kar smo hvaležni," je dejal Kastelic. Sicer pa odpuščanje v času prejemanja državne pomoči niti ni dopustno.

"Lahko se zgodi, da bomo naslednje leto potrebovali še več delavcev," je napovedal Zhao, kljub dejstvu, da je prihodnost letalskega prometa zelo negotova in da prihaja pametna industrija, ko se bodo procesi še bolj robotizirali, človek pa bo potreben manj oziroma na drugačnih delovnih mestih. Tam Europe veliko priložnost vidi v proizvodnji električnih mestnih avtobusov, "ki bodo vozili po vseh evropskih mestih. Avtomobilska industrija ni enaka proizvodnji avtobusov, število proizvedenih vozil je bistveno nižje, zato ni toliko možnosti za robotizacijo, prav tako avtobusi še ne bodo hitro samovozeči kakor avtomobili."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta