Mariborsko mestno središče bo odpotovalo v srednji vek. Jutri se začenja Špasfest: "Srednji vek ni bil samo grd, bil je tudi lep"

26.08.2021 17:47
Čeprav je bil začetek ŠpasFesta predviden danes se za en dan zamika. Jutri in v soboto bo že 17. ŠpasFest, festival, ki si prizadeva oživiti mestno jedro in popestriti dogajanje v Mariboru
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Špas Fest si z zgodovinskim in humornim vložkom prizadeva oživiti mesto in zabavati obiskovalce. Takole je bilo pred par leti. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Jutri in v soboto bo mariborsko mestno jedro odpotovalo v srednji vek. Začne se namreč že 17. Špas Fest, festival, ki si z zgodovinskim in humornim vložkom prizadeva oživiti mesto in zabavati obiskovalce. Čeprav je bilo načrtovano, da se festival s festivalsko tržnico začne že včeraj, se je zaradi epidemije in z njo povezanih zahtev po testiranju skrajšal na dva dni namesto treh in se jutri začne z dnevom zamude.

31. avgust 2010 - Maribor - Otvoritev festivala Špas fest - vitezi - viteške igre (tags: Mariborska - Torek - 31082010 - v1) (foto: Marko Vanovšek)
Marko Vanovšek

Srednjeveška tržnica, ki bo na ulici med Grajskim trgom in Trgom svobode, se odpre jutri ob 10. uri, uradna otvoritev festivala bo ob 19. uri na Trgu svobode. S slavnostnim govorom bo letošnji festival odprla podžupanja Alenka Iskra. "Festival je zanimiv za vse generacije. Je didaktičen, zabaven, predstavlja pa tudi del zgodovinskega spomina. Srednji vek ni bil samo grd, bil je tudi lep. Poln zelišč in bioprehrane, kar na naši tržnici tudi ponujamo," z nasmehom pove direktorica Gospodarsko interesnega združenja Stari Maribor (GIZ) in programska vodja Špas Festa Tatjana Mileta. Tudi na letošnjem festivalu bo večina dogodkov brezplačna, med novostmi pa so letos pripravili napihljiv Viteški grad za najmlajše ter žongliranje, ples in likovne delavnice za otroke v izvedbi skupine Cirkokrog."Otroci se bodo naučili žongliranja, starinske pisave, spoznali bodo lesena glasbila, zabavali se bodo na srednjeveškem napihljivem gradu... Na srednjeveški tržnici se bo dalo marsikaj videti in tudi kupiti. Od živalskih kož, zelišč in še česa," razlaga sogovornica. 

Jutri se začne srednjeveška tržnica
Igor Napast

Monosatira, koncerti in glasbeno potovanje

Osrednji del festivalskega dogajanja je sicer res srednjeveška tržnica z delavnicami, animacijami in igrami, a se bo dogajalo tudi v večernih urah. V soboto bo po mestu vozila srednjeveška kočija, sprehajale se bodo grajske dame, grof in grofica. Jutri ob 20. uri se v Kavarni Vinag začne monosatira Prekleti kadilci Svetlane Makarovič, ob 19.30 bo na Trgu svobode koncert Anžeta Šuštarja, enega najboljših slovenskih moških vokalistov, ki bo predstavil svojo interpretacijo nekaterih največjih glasbenih uspešnic vseh časov. V okviru Moje kavarne bo ob 20.30 koncert, nastopila bo skupina Passion Province. V soboto ob 19.30 bodo tri mednarodno priznane glasbenice obiskovalce popeljale na glasbeno potovanje v Francijo. Festivalsko dogajanje bo ob 20.30 na Trgu svobode sklenila skupina 3RMA. Za dogajanje, ki bo na prostem, obiskovalcem ni treba izpolnjevati PCT-pogoja, se bo pa preverjal na dogodkih, ki bodo v notranjih prostorih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta