Marprom odgovarja: Ni diskriminacije, cenik je enak za vse

D.R.
25.04.2019 20:56

Javno podjetje Marprom, d.o.o., odgovarja na pogled pravnice dr. Janje Hojnik z naslovom "Je prav, da Staršani smučajo na Pohorju ceneje kot občani Markovcev?", objavljen v Večeru v sredo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Avtorica dr. Janja Hojnik v omenjenem prispevku oziroma kolumni navaja primere diskriminiranja prebivalcev drugih regij Evrope in primerja navedeno diskriminacijo z nakupom smučarskih vozovnic pri upravljavcu smučišč Marpromu po različnih cenah glede na kraj prebivanja. Pri tem izpostavi, da lahko občani določenih občin kupujejo smučarske vozovnice ceneje kot občani drugih občin, kar je z vidika prava EU diskriminatorno. Vsebino dopolni z navedbo, da je prepoved diskriminacije javnih subjektov strožje prepovedana in je že dlje časa jasno, da državne institucije v vseh svojih pojavnih oblikah, tudi ko gre za občine ali javna podjetja, ne smejo diskriminirati strank po izvoru.
Marprom ima kot upravljavec smučišč na Mariborskem Pohorju enoten, uradno objavljen cenik, ki vsem uporabnikom omogoča nakup smučarskih vozovnic (in tudi koriščenje drugih storitev) pod enakimi pogoji. Določene občine pa samoiniciativno spodbujajo zdrav in športno aktiven način življenja svojih občanov, zato v ta namen sofinancirajo nakup smučarskih vozovnic in tako z Marpromom sklenejo dogovor. Pri tem namen tovrstnega dogovora ni nikakršna diskriminacija, temveč gre samo za drugačen način plačila kupljenih smučarskih vozovnic.
Marprom namreč takšno vozovnico proda v skladu z objavljenim uradnim cenikom, plačilo vozovnice pa nato prejme od dveh plačnikov, občana in občine, s katero ima sklenjen dogovor. Upoštevaje to Marprom ne diskriminira uporabnikov storitev, navedba avtorice, da "Staršani smučajo na Pohorju ceneje kot občani Markovcev", pa je zmotna.
Nepoznavanje vsebine tovrstnih dogovorov pri avtorici ustvarja napačen pogled, saj očitno ni seznanjena z dejstvom, da Marprom proda smučarsko vozovnico v skladu z veljavnim cenikom vsem uporabnikom storitev ne glede na prebivališče, državljanstvo in druge okoliščine. Zato je v tem primeru z vidika Marproma tudi neupravičeno in nesprejemljivo komentiranje o diskriminaciji in kršenju pravil EU, kar lahko ne nazadnje v javnosti meče slabo luč na ravnaje podjetja in s tem vpliva na njegovo poslovanje, čeprav je to v skladu s predpisi in zakonodajo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta