(MB-TEDEN) Na potezi ste. Da, vi

18.09.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karierni sejem 
Andrej Petelinsek

Ste danes že preverili ponudbo zaposlitvenih oglasov? Če morda še ne veste, zdaj je odličen čas za to. Tudi če na to niste niti pomislili. In četudi ste v svoji sedanji službi povsem zadovoljni. Kajti danes ste na potezi delojemalci. Ni statistična napaka, baze zaposlitvenih oglasov pokajo po šivih, delodajalci si grizejo nohte, medtem ko skušajo zapolniti razpoložljiva delovna mesta. In zavedajo se, da so poldrugo leto po začetku koronakrize v podrejenem položaju. Dejstvo: priložnosti za novo zaposlitev je več kot kadarkoli.

Seveda je treba omeniti, da tudi nastala situacija ne zmore uresničiti še najbolj skritih želja (o višini prihodka). A že dobro izhodišče šteje veliko. Dobro dene samozavesti. Sploh v od osamosvojitve naprej zaposlitveno degradiranem Mariboru in njegovi okolici. Apatijo, ki jo je vmes lahko (o)zdravila le priložnost za karierni razvoj, največkrat pa zgolj za preživetje, onkraj naše severne meje, lahko zdaj upravičeno zamenja evforija. Kajti za tukajšnje iskalce zaposlitve je zdaj to dvakratna prednost. Ne le v Avstriji, tudi doma vas hočejo! Ne le v proizvodnji, tudi na visokokvalificiranih delovnih mestih. Da o deficitarnih in tehničnih poklicih niti ne govorimo. In ponujajo vam priložnosti za karierni razvoj, ne le delovnega razmerja. Danes se lahko dogovorite za fleksibilne delovne razmere, za izobraževanja v okviru zaposlitve, za boljše plačilo ... Vse to postaja pomembno tudi zato, kajti zdaj se ustvarjajo trendi na trgu delovne sile za naslednjih nekaj desetletij. In če vam je to všeč ali ne, milenijci, torej rojeni med letoma 1981 in 1995, in predstavniki generacije Z, rojeni od leta 1996 naprej, sta namreč prvi generaciji v zgodovini, predstavnikom katerih to, kar so se naučili do svojega 25. leta, ne zadošča, da bi bili konkurenčni za naslednjih 40 let, torej do upokojitve.

Edina premisa, ki ji še ostaja zvest trg dela, je ta, da vas delodajalci ne zaposlujejo zato, da bi izboljšali vaše blagostanje, pač pa preprosto zato, da bodo sami imeli več denarja. Ker bodo z vami ustvarili višjo dodano vrednost. Zato nikar ne imejte slabega občutka, da se v vlogi iskalca zaposlitve spremenite v prodajalca, marketingarja. Preprosto nujno je, da temu, kar ponujate, daste vrednost. Če tega (še) ne znate, se to naučite. In ko "prodajate", izpostavite ugodnosti za "kupca", torej delodajalca. In, ne, niti ni nujno, da zamenjate delodajalca. Ker je sedanji položaj na trgu dela zanje pomemben streznitveni moment, se danes veliko bolj ukvarjajo s svojimi zaposlenimi. Trudijo se jih zadržati, vračajo se štipendiranja, iz direktorskih predalov, ki so bili v času presežka razpoložljive delovne sile trdno zaprti, se vračajo ugodnosti, plače rastejo ... A vendarle, matematika pod črto ne bo prenesla ekstremnih zahtev. To le imejte v mislih. Naj vas ne zanese predaleč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta