(MB-TEDEN) Packe

Barbara Bradač Barbara Bradač
05.07.2019 17:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Po podatkih Snage je v mariborski občini petkrat več zbiralnic oziroma ekoloških otokov, kot je zakonodajno predpisano, in zabojnike praznijo, tako pravijo, dvakrat pogosteje, kot je minimalni predpis. Pa vendar so ekološki otoki ponekod v mariborski občini polni in nastlani. Če bi se držali zakonodaje, bi imeli torej splošni kaos. Zakaj sistem v Mariboru ne funkcionira?
Sistem zbiranja odpadkov po zbiralnicah ni v Mariboru prav nič drugačen kot drugod po Sloveniji. Zbiralnice so bile pred dobrimi desetimi leti moderna zadeva, novost, ki so jo imeli v tujini, in smo jo uvedli tudi pri nas. A ekološke zbiralnice so postale tiktak bombe črnih odlagališč. ​Odpadki na teh otokih ne samo, da niso ločeni med seboj, so razmetani in odloženi v bližini zabojnikov. Še huje. Odloženi so odpadki, ki v zbiralnice niti ne sodijo. Kaj dela ob zabojnikih za steklo, papir in embalažo mikrovalovna pečica ali vzmetnica? Če odpadke pospravimo v plastično vrečko, to še ne pomeni, da so embalaža. Tako je Snaga na mestu zbiralnic v plastičnih vrečkah našla že tudi kadavre, gradbene odpadke, stalno se v plastičnih vrečkah pojavljajo plenice. Tja jih verjetno ne pripeljejo veverice. Zbiralnice so zaledje ljudi, ki ne ločujejo odpadkov, ker je preprosteje vse odvreči na mestu zbiralnice. Tudi tisto, kar ne sodi tja. Če na ekološki otok sodijo le plastika, steklo in papir, zakaj je tam tudi vse drugo? Neupoštevanje pravil privede v kaos in to se dogaja v Mariboru. Smeti privlačijo smeti. Če že leži ena vrečka smeti ob zabojniku, pa kaj je še ena zraven?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta