(MB-TEDEN) Poletje v Nigradu

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
19.07.2019 18:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Lani poleti je v podjetju z več kot 160-letno tradicijo zavrelo, ker je večinski lastnik najprej želel zamenjati direktorja, nato še predsednika nadzornega sveta. Zaposleni so se uprli vratolomnemu kadrovskemu vrtiljaku, na katerem se je v štirih letih zamenjalo kar šest direktorjev in štirinajst nadzornikov. Predlani poleti so s hupanjem iz avtomobilov protestirali kar pred stavbo večinskega lastnika. V tem podjetju se je pred leti celo pripetilo, da je večinski lastnik dolgoletnega direktorja razrešil s pomočjo varnostnikov. In brez pretresov ni minila niti letošnja skupščina. Poletje v Nigradu.
Vse prej kot nedolžna in neškodljiva je komunalna žajfnica, za katero scenarij pišejo različno nadarjeni in pošteni predstavniki večinskega lastnika v kabinetu mariborskega župana. Po mandatu opustošenja, ki ga je zaznamoval Fištravčev štab, je bilo pričakovati, da bo novi župan Saša Arsenovič podjetju vendarle privoščil nekaj miru, še posebej zato, ker se je poslovanje končno stabiliziralo. Pa ne samo to, Nigrad je lani zaključil z rekordnim prometom in najboljšim rezultatom v zadnjih desetih letih, zato je res težko razumeti, zakaj je občina predlagala zamenjavo svojih nadzornikov. Ker obenem načrtuje oblikovanje holdinga javnih podjetij, s katerim naj bi bili nadzorni sveti združenih podjetij ukinjeni, bo sprememba očitno veljala le nekaj mesecev.
​Če je župan še lahko pojasnil, zakaj je udaril po mizi v Snagi, ki je zabredla globoko v rdeče številke in kjer je zamenjavi nadzornikov sledila tudi odstavitev direktorja, smo v primeru Nigrada ostali brez pojasnil. Zelo zgovorna interpretacija pa je prišla kar iz Arsenovičeve koalicije - kadrovanje v nadzornih svetih naj bi bila posledica političnega trgovanja z nekaterimi partnerji. Ali bo javna kritika znova zamajala široko in pisano koalicijo, bo znano v prihodnjih dneh, mestni svetnik Matic Matjašič županu recimo že ponuja izhod v obliki projektnega sodelovanja.
Precej medijskih terminov pa je bilo v zadnjem času ob obiskih ministrov pri županu Arsenoviču. Sporočila "Danes je velik dan za Maribor" so skušala dajati vtis, da se je za mesto zgodilo nekaj prelomnega, a smo resnici na ljubo od sprejetja zakona o Pohorju ali položitve temeljnega kamna za Mariborsko knjižnico še zelo daleč. Pa ni težava Maribora v tem, da ne bi cenil odprte komunikacije z vlado, ki je seveda zelo pomembna, ali v pomanjkanju samozavesti, kot je kdaj slišati očitke od zunaj. Maribor je ob političnih obljubah predvsem previden, saj ima za seboj prenekatero grenko izkušnjo. Se morda še spomnite obljube o 66 milijonih evrov pomoči vlade Alenke Bratušek? Zanimivo, da se med pogostimi obiski prav ta ministrica pri županu Arsenoviču še ni ustavila. Imamo zanjo pripravljeno vprašanje ob naslednjem medijskem terminu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta