(MB-TEDEN) Protikoronska terapija

Jasmina Cehnar
12.12.2020 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V otvoritvenem vikendu je na ulice prišlo ogromno ljudi, ki so iskali občutek normalnosti v abnormalnih časih.
Andrej Petelinšek

Svet je padel na glavo, nič v letošnjem letu ni normalno. Še praznična okrasitev v Mariboru je čudna. Lepa! Mariborčani prvič v mnogih letih, če ne celo desetletjih ne zavijamo z očmi nad socialističnimi okraski ali spodletelimi poskusi posodobitve, če spomnimo na komični stožec in nedokončani Vilin klobčič nepravih barv. Končno ima mesto okrasitev, ki ni tarča posmeha, kritik in zmrdovanj in na katero smo lahko celo ponosni.

Rezultati so tu, ker so se Čarobnega decembra tokrat lotili, kot je treba - nekaj mesecev prej in v sodelovanju z vsemi akterji. Dobili smo sodobno in tematsko enovito okrasitev s foto točkami, skupnostnim okraševanjem, zanimivimi svetlobnimi in umetniškimi elementi, ki je povezala razdrobljeno mestno jedro in napolnila družabna omrežja. Seveda to še ni to, je pa dobra osnova in lahko se veselimo, s čim nas bodo presenetili v naslednjih letih.

Upamo, da bo prva nadgradnja Glavni trg, ki je letos edini, o katerem lahko govorimo v smislu razočaranja. A, razumljivo, z omejenim proračunom ni bilo mogoče z lučkami zapolniti še tako ogromnega prostora, ki poleg veliko denarja potrebuje dobro premišljen koncept. In gotovo bi bil na osrednjem trgu tudi brez dodatne okrasitve že letos občutek drugačen, če bi bil tam bogat sejem namesto kompromisa zaradi zaščitnih ukrepov - ograjene darilne tržnice z zapakiranimi prehrambnimi izdelki. Vendar je tudi ta dobrodošla, saj lahko meščani podprejo lokalne ponudnike, ki to še kako potrebujejo.

Praznično formo torej imamo, s snegom je prispevalo celo vreme, je pa korona odnesla skoraj vso vsebino, z zadnjimi vladnimi ukrepi še kuhano vino. Da, nova podoba decembrskega Maribora je res prišla ob najslabšem možnem času. Po drugi strani pa v razmerah, ko po dozo prazničnega vzdušja ne moremo drugam, občina novega koncepta okrasitve ne bi mogla tempirati bolje. V otvoritvenem vikendu je na ulice prišlo ogromno ljudi, ki so iskali občutek normalnosti v abnormalnih časih. In tudi čez teden center ni več prazen, ker lučke pritegnejo, tudi kadar sneži ali dežuje.

Namen praznične okrasitve je že od nekdaj pregnati temo in depresijo, letos še toliko bolj. Ta oblika protikoronske terapije pa ima pri kom tudi stranske učinke. Gostinci, glasbeniki, organizatorji dogodkov, rokodelci in drugi gotovo z grenkobo opazujejo na tisoče lučk, ki bi jim sicer na pladnju prinesle obilo posla, zdaj pa se zaprti in s kupom prepovedi sprašujejo, v čem je sploh še smisel. Če tvoj posel tone, če nimaš za položnice, če je skoraj vse prepovedano, ob tem pa nad nami visijo strašljive statistike, vladna politika pa s svojimi besedami in dejanji resno ogroža demokracijo, je razumljivo, da praznične luči komu vzbudijo jezo in občutke nemoči. A veliko ljudem so gotovo polepšale vsakdan in zanetile upanje, da bo težkih časov enkrat vendarle konec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta