(MESTNI SVET) Podražili odvoz odpadkov, direktorju Snage šteti dnevi

Igor Selan Igor Selan
25.04.2019 19:53

Župan Saša Arsenovič je na izredni seji mestnega sveta, na kateri so podražili odvoz odpadkov za 38 odstotkov, napovedal zamenjavo nadzornikov in uvedbo kriznega menedžerja v Snagi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič pričakuje, da bo direktor Snage Cveto Žalik (v ozadju) že pred skupščino odstopil sam, saj bi s tem novi upravi omogočil čas za takojšnje ukrepanje.
Andrej Petelinšek

Po pričakovanjih so mariborski mestni svetniki na izredni seji potrdili podražitev ravnanja z odpadki: 25 svetnikov je glasovalo za, 12 jih je bilo proti. Povprečno gospodinjstvo bo tako od 1. maja za odvoz odpadkov mesečno plačevalo 3,94 evra več kot doslej, odvoz 120-litrske črne posode bo po novem stal 13,63 evra, enako velike posode za biološke odpadke pa 69 centov, cena bo tako višja za 38 odstotkov.
Ob dvigu cen je župan Saša Arsenovič za prihodnji teden napovedal tudi sklic skupščine Snage, na kateri naj bi zamenjali nadzorni svet podjetja, takoj zatem pa naj bi Snaga dobila tudi krizni menedžment. Po seji je sicer Arsenovič izrazil upanje, da bo direktor Snage Cveto Žalik že pred skupščino odstopil sam, saj bi s tem novi upravi omogočil čas za takojšnje ukrepanje. "Že leta dolgo sem v službi, vezani na mandat. Jasno mi je torej, da je odstop možen vedno. Sem pa to, da župan pričakuje moj odstop, izvedel pravkar, potrebujem torej nekaj časa za razmislek," si je Žalik pustil čas za odločitev. In dodal: "Snaga v nobenem primeru ni ogrožena, potrebe za krizni menedžment ni. Družba je imela samo en problem, to je cena, tega pa smo zdaj odpravili."

Direktor Snage Cveto Žalik potrebuje nekaj časa za razmislek.
Andrej Petelinšek

Revizija, ki lahko sproži odškodninske postopke

Po naših informacijah naj bi vodenje Snage do imenovanja novega direktorja prevzel kar direktor Energetike Alan Perc, ki pa se na naše klice ni odzival. Župan Arsenovič te neuradne informacije ni ne potrdil ne zanikal: "Menim, da bi za podjetje bilo škodljivo, če bi ime kriznega menedžerja objavili že v tem trenutku."

Podražitvi nasprotovali Kanglerjevi in Fištravčevi svetniki

Medtem ko so se s tem, da morata uprava in nadzorni svet Snage prevzeti odgovornost za nastalo situacijo, strinjali vsi svetniki, pa so podražitvi nasprotovali predvsem v NLS Franca Kanglerja in Listi Andreja Fištravca. Miha Recek (LAF) je predlagal, naj se skoraj 40-odstotna podražitev razdeli na dva plačnika, 10 odstotkov naj prevzamejo občani, 30 pa občina iz proračuna. "Iskati rezerve v občinskem proračunu bi bilo neodgovorno, je pa zelo populistično," mu je odgovorila Alenka Iskra (SD).
Franc Kangler je želel predvsem odgovor na vprašanje, ali bo mestna uprava raziskala informacijo, da naj bi pri projektu sortirnica bilo 1,7 milijona evrov nakazanih na bančni račun v Srbiji. "Če imate informacijo, da je tok denarja bil preusmerjen v Srbijo, prijavite to policiji," mu je odgovoril direktor mestne uprave Boris Železnik. "O tem nas je obvestil žvižgač. Sicer pa nisem jaz tu, da bom ugotavljal, kdo in kam," mu je vrnil Kangler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta