Mestni svetniki: Javni denar tudi za učenje nastopanja

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
19.02.2020 18:15

Preverili smo, za kaj so klubi svetnikov v mariborskem mestnem svetu potrošili davkoplačevalski denar v preteklem letu, ko so ga imeli na voljo toliko, kot ga imajo letos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delovanje mariborskega mestnega sveta bo v letu 2020 stalo predvidoma 304.825 evrov.
Igor Napast

Delovanje mariborskega mestnega sveta bo v letu 2020 stalo predvidoma 304.825 evrov. Od tega bo za financiranje političnih strank in klubov svetnikov namenjenih 134.769 evrov, preostali stroški vključujejo sejnine svetnikov, delovanje občinskih odborov, druge operativne stroške ... Pri tem ločimo dva javna vira financiranja strank in list. Politične stranke dobijo denar na podlagi števila glasov na lokalnih volitvah - zakon o političnih strankah določa, da stranka pridobi denar iz proračuna, če je dobila najmanj polovico števila glasov, potrebnih za izvolitev enega člana sveta lokalne skupnosti. Na primeru Maribora: če 44.303 veljavnih glasov na volitvah 2018 delimo s 45 mandati v mestnem svetu, dobimo 984,5 glasu, in če to število razpolovimo, pridemo do številke 493. To pomeni, da je vsaka politična stranka, ki je na volitvah dobila vsaj 493 glasov, upravičena do financiranja iz občinskega proračuna.

Včasih tudi za viski in penino, kaj pa danes?

Ob denarju, ki ga stranke dobijo po zakonu, se iz občinskega proračuna nameni tudi denar za delovanje klubov svetnikov. Če bodo mestni svetniki na današnji seji potrdili predlog mestne uprave, bodo letos dobili 100 evrov mesečno na člana kluba. To pomeni, da bo najvišji znesek prejel klub z največ svetniki, to pa je lista Arsenovič za Maribor z enajstimi mandati v mestnem svetu - 1100 evrov na mesec ali 13.200 evrov na leto. Ta izplačila so se v zadnjih letih kar precej spreminjala, še leta 2012 je šlo na svetnika 187 evrov mesečno, leta 2014 pa recimo 90 evrov.

SDS ima naročeno Demokracijo, SMC pa Večer

V SD so denar porabili za nakup pisarniškega materiala, hladilnika, tonerjev, multifunkcijske naprave Brother, pogostitev ob koncu leta in za predstavitev delovanja klubov članom svetov mestnih četrti in krajevnih skupnosti. Klub svetnikov Desusa je celotnih 1200 evrov porabil za najem prostorov za delovanje kluba. V SDS so kupili en ipad, dva prenosna računalnika Asus, davkoplačevalski denar pa so namenili tudi za naročnino na tednik Demokracija. NSi je denar porabil za refundacijo stroškov za uporabo strankarskih prostorov. Tudi v LPR so denar namenili za najem prostorov.

Lista Franca Kanglerja - NLS iz občinskega proračuna prejme največ denarja. Letos 36.624 evrov.
Igor Napast

Tudi za izobraževanje o nadzornih svetih

Lista župana Andreja Fištravca, ki jo bodo kmalu razpustili in bodo trije svetniki delo nadaljevali v Klubu samostojnih svetnikov, pri čemer bodo ohranili višino dodeljenega denarja, je lani kupila prenosnik Lenovo, tipkovnico za računalnik Apple, 1300 evrov pa so porabili za izobraževanje, bolj konkretno za delavnico javnega nastopanja. Za izobraževanje v javnem nastopanju so 1800 evrov plačali v Listi kolesarjev in pešcev, za seminar o postopkih insolventnosti in prisilne poravnave so odšteli 500 evrov, za izobraževanju o nadzornih svetih pa še 1224 evrov.
Levica je lani kupila prenosni računalnik HP in tiskalnik HP, denar so porabili tudi za izobraževanje o nadzornih svetih. Lista Melite Petelin je kupila tablični računalnik Huawei, stroške je imela še s pisarniškim materialom, poštnimi in internetnimi storitvami. Klub svetnikov Lista mladih. Povezujemo je denar porabil za refundacijo stroškov uporabe prostorov politične stranke.

Arsenovičevi svetniki so se učili o lokalni samoupravi

Za kaj pa sta denar porabili največji svetniški skupini? Lista Franca Kanglerja - NLS za pisarniški material, deset kosov SDHD-kartic, servis dveh računalnikov in tiskalnikov, refundacijo stroškov uporabe prostorov politične stranke, študentsko delo, poštne storitve in svetovanje klubu. Izvedli so tudi izobraževanje o javnem nastopanju za celoten klub svetnikov, za kar so odšteli 3050 evrov.
V listi Arsenovič za Maribor so največ denarja, 6189 evrov, namenili za nakup računalniške opreme, ki vključuje sedem naprav naprave Samsung Galaxy TAB z mapami s tipkovnico. Izobraževanja za klub svetnikov pa niso izvedli o javnem nastopanju, ampak so izbrali področje lokalne samouprave. Za to so plačali 3578 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta