Minister Počivalšek po sestanku v Mariboru: Možnosti za zakon o Pohorju so zelo realne

MBK
11.12.2020 17:42
Gospodarski minister je na sestanku na mariborski občini zagotovil podporo in pomoč aktivnostim Partnerstva za Pohorje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Katarina Bovha, Zdravko Počivalšek, Helena Kujundžić Lukaček, Jelka Vrečko, Saša Arsenovič in Uroš Rozman so govorili o nadaljnjih aktivnostih za razvoj Pohorja. Foto: MOM
Mom

Na Mestni občini Maribor se je mudil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je z županom Sašem Arsenovičem in partnerji Partnerstva za Pohorje govoril o nadaljnjih korakih za uresničevanje vizije celostnega razvoja Pohorja. Na sestanku, na katerem sta bila še podžupanja Helena Kujundžić Lukaček in direktor Mariborske razvojne agencije Uroš Rozman, so ministru predstavili prednostne naložbe, ki so jih partnerji identificirali v nedavno sprejeti Strategiji razvoja Pohorja.

Partnerstvo za Pohorje je decembra lani nastalo na pobudo mariborske občine.
Igor Napast

"Kar ste naredili, je revolucionaren korak, ki bo dal vrhunske rezultate," je dosedanje delo Partnerstva za Pohorje ocenil minister Počivalšek. Poudaril je, da je pri vseh nadaljnjih korakih pomembno, da še naprej tesno sodelujejo vsi deležniki - lokalne skupnosti, gospodarstvo in prebivalstvo, ter da se vse, kar se bo delalo, dela za "turizem 365".

Za uspešno umestitev Pohorja na mednarodni turistični zemljevid so nujno potrebne tudi investicije v infrastrukturo - žičniške naprave in ceste. Zaradi kritične povprečne starosti žičniških naprav (več kot 30 let) in njihove dotrajanosti so investicije v žičniško infrastrukturo na Pohorju nujne. "Ocenjujemo, da je skupna vrednost nujnih investicij v žičniške naprave, smučarske proge in zasneževanje 42 milijonov evrov," so poudarili na občini. Ena od prednostnih investicij je nakup krožne kabinske gondole Pesnik na Ribniškem Pohorju, ki ima ob Krvavcu edina že veljavno gradbeno dovoljenje.

Gospodarski minister je napovedal, da bo iz sredstev EU za podporo razvoja gorskih centrov v Sloveniji rezerviranih 50 milijonov evrov: "To je mogoče malo za vso Slovenijo, a vseeno pomemben znesek, ki ga bomo znali pametno naložiti v gorske centre po vsej državi. Še posebej lahko na ta sredstva računajo tam, kjer je vzpostavljeno dobro sodelovanje med deležniki, zato lahko na sorazmeren del sredstev računate tudi za projekte v okviru Strategije razvoja Pohorja."

Glede možnosti za sprejetje posebnega zakona o Pohorju pa je minister poudaril, da je takšen zakon smiseln le, če bo imel vsebinsko in finančno osnovo: "Glede vsebine ste že s sprejeto strategijo naredili pomemben korak za pripravo zakona. Ker so v njej zapisani konkretni projekti, projekcije in številke, se mi zdijo možnost za zakon zelo realne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta