Mlada Mariborčana sodita med najbolj nadarjene slovenske tekmovalce v tekvondoju in kikboksu

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
23.10.2022 03:25

Tyra Barada in Žiga Zagoranski osvajta medalje na vseh tekmovanjih, ki se jih udeležita.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tyra Barada in Žiga Zagoranski na nedavnem sprejemu v ŠC Barada
Sašo Bizjak

Tekmovalci mariborskega kluba Barada šport so kot člani reprezentance nastopili na dveh pomembnih tekmovanjih - na kadetskem in mladinskem svetovnem prvenstvu združenja Wako v kikboksu v italijanskem mestu Jesolo in na članskem svetovnem pokalu v tekvondoju sloga ITF v Kopru. V Jesolu so v konkurenci 2550 tekmovalcev iz 63 držav slovenski predstavniki osvojili dvanajst kolajn, od tega šest iz mariborskega kluba, v Kopru pa je nastopilo 1305 tekmovalcev iz 53 držav, slovenski predstavniki so osvojili deset kolajn, od tega pet predstavniki mariborskega kluba.

Šampionski par
Marko Pigac/pigac.si

Ni računala na dve zlati

Na sprejemu ob vrnitvi vseh borcev in bork mariborskega kluba z obeh tekmovanj, ki so ga pripravili v ŠC Barada na Teznem, je bila v središču pozornosti Tyra Barada, nosilka dveh zlatih kolajn na mladinskem svetovnem prvenstvu v Italiji, simpatično in zgovorno dekle, ki se je s tekvondojem in kikboksom začelo ukvarjati v otroških letih. Da se je odločila za ta dva športa, ni naključje, kajti Tyra je hčerka nekdanjega večkratnega svetovnega in evropskega prvaka v obeh panogah Tomaža Barade in Biance Barada, nekoč prav tako svetovne in evropske prvakinje. "Starša sta moja velika vzornika in prijatelja, tudi spodbujata me na športni poti," pravi 18-letna Tyra. "Treniram tudi do devetkrat na teden, ob tem pa že nekaj časa tudi urim mlade tekmovalce in tekmovalke," doda športnica, ki se lahko pohvali s štirimi naslovi svetovne prvakinje, enim v kadetski kategoriji in skupno tremi v mladinski.

"Na prvenstvo v Jesolu sem se dobro pripravila, nisem pa računala na kar dve zlati. V obeh disciplinah sem imela po štiri dvoboje, vsakega sem se lotila sproščeno. Večino dvobojev sem dobila suvereno. Zelo sem zadovoljna, da sem se od mladinske konkurence poslovila z vrhunskima dosežkoma. Upam, da bom tudi v članski konkurenci uspešna, prvi izziv me čaka novembra na evropskem prvenstvu v kikboksu v Antalyi " je optimistična najbolj nadarjena športnica Maribora za leto 2019, ki obiskuje četrti letnik športnega razreda III. gimnazije v Mariboru. "V šoli nimam težav, dobro usklajujem šolske in športne obveznosti, tudi v prihodnost se oziram. Rada bi ostala v športu, zato bom verjetno nadaljevala šolanje na Pedagoški akademiji v Mariboru, smer športno treniranje."

Že uspešen pri članih

Zelo uspešno pot v tekvondoju in kikboksu ima tudi 19-letni Žiga Zagoranski iz Skok, še eden iz množice vrhunskih borcev iz ŠC Barada. Trenirati je začel pri dvanajstih letih, kot kadet in mladinec pa je na mednarodnih tekmovanjih posegal po kolajnah - bil je kadetski svetovni podprvak v kikboksu in mladinski evropski prvak v tekvondoju -, letos je osvojil naslov članskega evropskega prvaka v tekvondoju. "Po lanskih prvih izkušnjah v članski konkurenci se letos uspešno merim s tekmeci. Zaenkrat sem uspešnejši v tekvondoju," pravi mladenič, ki je na tekmovanju v Kopru osvojil tretje mesto. "Bil sem na pragu uvrstitve v finale, toda v zadnjih treh sekundah sem si privoščil napako, ki me je stala tega," je dejal eden najboljših športnikov občine Miklavž na Dravskem polju, ki prav tako na treningih že uri mlade. "To me zelo veseli in to je tudi poglaviten razlog, da sem se odločil za študij na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer športno treniranje."

Tyra Barada in Žiga Zagoranski sta imela razlog za zadovoljstvo.
MP Produkcija

Zagoranski tekmuje v kategoriji do 63 kg, v kateri je bil Tomaž Barada nekoč strah in trepet tekmecev po vsem svetu. "Je moj vzornik. Kar je dosegel v tekvondoju in kikboksu, je izjemno, bil je velik šampion, doseči njegovo slavo je domala neuresničljivo," se zaveda Zagoranski, ki je v zvezi s Tyro. "Veliko sva skupaj, na treningih izmenjujeva izkušnje in se dopolnjujeva. Sicer pa uživava mladostno življenje kakor drugi mladi pari," razloži Zagoranski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta