Muzej norosti: Novi rok za izselitev iz gradu Cmurek je konec junija

Jasmina Cehnar
06.04.2021 15:23
Svet SVZ Hrastovec je za tri mesece zadržal preklic soglasja Muzeju norosti za uporabo gradu, v tem času naj bi se našla rešitev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Muzeju norosti pravijo, da bodo v gradu Cmurek ostali ne glede na vse, saj so njihove vsebine vezane na ta objekt. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej PetelinŠek

Muzej norosti bi se moral iz gradu Cmurek izseliti 25. februarja, a se to ni zgodilo, ne le ker je muzej temu odločno nasprotoval, temveč tudi, ker je na novo konstituirani svet Socialnovarstvenega zavoda (SVZ) Hrastovec, ki objekt na Tratah v občini Šentilj upravlja, konec marca za tri mesece zadržal svoj preklic soglasja za uporabo gradu. V tem času naj bi se našla za vse strani sprejemljiva rešitev; ena od njih je sprememba zakonodaje, ki bi omogočila, da pristojno ministrstvo za socialne zadeve grad potencialnemu najemniku odda pod sprejemljivejšimi pogoji, kot je to možno sedaj. Gre za v tujini živečega domačina, ki naj bi bil pripravljen vlagati v grad, Muzeju norosti pa še naprej omogočati delovanje.

Muzej norosti
Jakob Vogrinec

Vseskozi se omenja tudi možnost prenosa gradu z ministrstva za socialne zadeve na ministrstvo za kulturo, s katerim bi se nato Muzej norosti dogovoril za uporabo, najem ali odkup gradu, vendar kulturno ministrstvo to možnost že ves čas zavrača. "Vsi v tej zgodbi se izrekajo za nepristojne in očitno bo morala naša sogovornica biti vlada. Ker v muzeju ne izvajamo le muzejske dejavnosti, ampak tudi socialno in izobraževalno dejavnost, ter se čezmejno povezujemo, naša vsebina pa je povezana tudi z reko Muro, je potrebno medresorsko sodelovanje, podobno, kot je bilo v primeru Parka vojaške zgodovine v Pivki, kjer so se ministrstva povezala in našla primerno rešitev," izpostavlja Darja Farasin, predsednica sveta zavoda Muzeja norosti, kjer so nad zamrznitvijo izselitve sicer razočarani, saj so pričakovali, da jo bo SVZ Hrastovec v celoti preklical.

Kot pojasnjuje Farasinova, se je namreč potrdilo, da razlogi, zaradi katerih jih SVZ Hrastovec meče iz gradu, dejansko niso upravičeni. Zavod za varstvo kulturne dediščine je po njenih besedah ugotovil, da kulturni spomenik trenutno ni poškodovan tako, da bi bila ogrožena varnost, muzej pa z vgradnjo vrat na mestu, kjer so nekoč že bila, ni posegel v grajsko strukturo, kot so bili očitki SVZ Hrastovec.

Grad Cmurek
Igor Sapač

Novi rok za izselitev je konec junija. V Muzeju norosti vztrajajo, da bodo v gradu ostali v vsakem primeru, saj so njihove vsebine in projekti vezani na kulturni spomenik grad Cmurek in bi sicer morali vračati denar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta