Na družabnih omrežjih vsi dobimo sedež v prvi vrsti

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
09.11.2020 06:00

Gledališke, operne in baletne predstave ter koncerti se selijo na spletne strani, da publika ne bi ostala popolnoma brez ponudbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gledališče na domu prinaša posnetke opernih in baletnih predstav SNG Maribor iz preteklih sezon.
Barbara Gavez Volčjak

Kulturne ustanove in delujoči v njih se trudijo tudi v teh časih, ki so za kulturnike vse prej kot prijazni, izpolnjevati svoje poslanstvo - čim širšemu krogu občinstva omogočiti dostop do kulturnih prireditev, je zapisano v obvestilu za javnost, ki so ga poslali iz Narodnega doma Maribor. Preverili smo, kako se nekatere kulturne institucije v Mariboru, ki v prvi vrsti ponujajo gledališke predstave in koncerte, spopadajo s prepovedjo delovanja zaradi novega koronavirusa.

Marko Grobler, ki je začel sezono Koncertov na turnu, je bil "poskusni zajček" tudi v Awwwditoriju.
Andrej Petelinšek

V Narodnem domu so namesto Koncertov na turnu, ki so jih prek spleta ponujali pomladi in poleti, uvedli program Awwwditorij. Dogajanje na odru v živo prenašajo prek kanalov Youtube in Facebook ter na svoji spletni strani. "Naš slogan Kultura živi! jemljemo resno, zato pripravljamo nabor koncertov, stand-up in gledaliških predstav ter prireditev za otroke, ki bodo na našem odru potekali v živo, gledalci pa jih bodo spremljali v udobnem in varnem zavetju doma," je povedal Boris Črnič iz Narodnega doma. Minuli petek ob 20. uri si je bilo tako "iz prve vrste" mogoče ogledati koncert kantavtorja Marka Groblerja, ki ga je spremljal harmonikar Danijel Marinič. V tem tednu, jutri in v petek, imajo na programu še dva koncerta, dua Freekind in Mascara Quarteta, v obeh zasedbah igrajo mednarodno uveljavljeni slovenski glasbeniki. Narodni dom bo izvajalce v programu Awwwditorij honoriral iz svojih rednih programskih sredstev, so še pojasnili na novinarsko poizvedovanje, kako bodo dejavnost financirali.

Oder na pisalni mizi

Na istih družabnih omrežjih je mogoče spremljati tudi ustvarjalce SNG Maribor. Pod naslovom Naj se dvigne zastor se bo na facebooku zvrstilo 22 krajših monologov iz dramskih del, ki so jih posneli članice in člani ansambla Drame, ledino je zaoral letošnji dobitnik Borštnikovega prstana Peter Boštjančič. Operne in baletne predstave iz preteklih sezon pa so pod naslovom Gledališče na domu na ogled na youtube kanalu Opere in Baleta. "Vsaka uprizoritev je na voljo dva dni, nato jo zamenja druga, medtem ko bodo posnetki dramskih igralcev ostali," pojasni Alan Kavčič iz marketinga SNG Maribor. "Oba programa sta nastala v želji, da bi ohranili gledališko dejavnost tudi v času, ko so gledališča zaprta. Nove vsebine bomo dodajali sproti, gledalci pa lahko pokukajo tudi v arhiv in tako počakajo na čas, ko bomo spet lahko skupaj."

Letošnje Borštnikovo srečanje so v SNG Maribor omejili na podelitev prstana, potem so se preselili na splet.
Andrej Petelinšek

Umetniki sicer v tem času ne sedijo križem rok, temveč študirajo in vadijo nove predstave, je še dodal Kavčič. Na vprašanje, kako lahko v gledališki dejavnosti trenutno uživajo gledalci, ki niso vešči uporabe družabnih omrežij, pa je zagotovil, da pozna veliko starejših, ki z nekaj pouka hitro usvojijo tudi to znanje.

Vse je dosegljivo brezplačno

Predstavo Bela kamela Lutkovnega gledališča Maribor je mogoče najti v arhivu RTV Slovenija.
Arhiv LGM

Nove uprizoritve medtem pripravljajo tudi v Lutkovnem gledališču Maribor, ki svojih vsebin sicer ne deli na družabnih omrežjih. Je pa mogoče deset njihovih predstav poiskati v arhivu RTV Slovenija. "Na naši spletni strani imamo štiri kratke 'stop motion' filmčke, da si lahko otroci naredijo svojo lutko," je povedala direktorica LGM Katarina Klančnik Kocutar. Dodala je, da pripravljajo dve premieri, minuli konec tedna pa so s predstavo Ostržek gostovali na Reviji lutkovnih gledališč na Reki. Prav tako se je na splet preselila dejavnost GT22, in sicer filmski festival Enimation, cikel pogovorov in filmskih predstav EkstremnoSlovensko in gledališka predstava Kaj pa zdaj?

Kolikor je v trenutnih razmerah mogoče, kultura v Mariboru torej živi in išče poti do publike. Vse našteto je na spletu dosegljivo brezplačno, kot je dejal Alan Kavčič, pa so vsi veseli kakšnega všečka ali spodbudnega komentarja. In četudi tehnologija ne more nadomestiti stika v živo, lahko ogled vsaj deloma zadovolji našo potrebo po kulturni produkciji, zlasti samostojnim ustvarjalcem pa morda pomaga preživeti kritično obdobje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta