Na mariborskih pokopališčih so preizkušali inovativen projekt, ki je dobil prestižno evropsko nagrado

Ba. V.
31.10.2022 06:00

Pot evropskih pokopališč je na forumu kulturnih poti Evrope prejela pomembno priznanje za projekt Šole na pokopališčih, s katerim mlade ozaveščajo o pomenu kulturne dediščine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrada je bila podeljena za projekt, ki se je pilotsko razvijal prav na mariborskih pokopališčih.
Arhiv Pogrebnega Podjetja Maribor

Kulturne poti Evrope je projekt Sveta Evrope, zasnovan v duhu kulturnega sodelovanja, tematskega povezovanja in trajnostnega regionalnega razvoja. Projekt spodbuja h krajšim potovanjem v bližini doma in raziskovanju kulturne dediščine na različnih področjih, ki vpliva tudi na naše življenje danes. Med drugim kulturne poti predstavljajo čase od železne dobe preko obdobij Rimljanov in zgodnjega krščanstva do Napoleona in umetnostnega sloga art nouveau.

Med kulturne poti Evrope se uvršča tudi Pot evropskih pokopališč (European Cemeteries Route), mednarodni projekt, ki je zaživel leta 2010 pod okriljem Združenja evropsko pomembnih pokopališč (ASCE). Danes je vanj vključenih več kot 70 pokopališč iz 24 evropskih držav, ki so za obiskovalce zanimiva kot turistične točke, na katerih se lahko seznanijo s kulturno dediščino obiskanega območja. Napisi, simboli in arhitektura pokopališč nam pripovedujejo zgodbe o ljudeh, ki so živeli v mestu. Odsevajo družbene spremembe skozi čas. So muzej na prostem, kjer lahko spoznavamo jezik, običaje in vezi med prebivalci.

Združenje evropsko pomembnih pokopališč (Association of Significant Cemeteries of Europe) je največja in najpomembnejša organizacija, ki ohranja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope. Pogrebno podjetje Maribor je član združenja ASCE od leta 2005. Septembra 2011 je na letnem srečanju članov ASCE na Dunaju direktorica Pogrebnega podjetja Maribor mag. Lidija Pliberšek prevzela mesto predsednice združenja in ga vodi že tretji mandat.

Projekt so razvijali v Mariboru

Pot evropskih pokopališč kot predsedujoči član Združenja evropsko pomembnih pokopališč upravlja Pogrebno podjetje Maribor. Na 11. forumu kulturnih poti, ki je bil v začetku oktobra v grški Hanii, je Pot evropskih pokopališč dobila pomembno priznanje: nagrado Najboljše prakse kulturnih poti Evrope. Nagrada je bila podeljena za projekt Šole na pokopališčih, ki se je pilotsko razvijal prav na mariborskih pokopališčih, prejelo pa jo je le pet izmed več kot 40 uradnih certificiranih kulturnih poti. Komisijo za izbor nagrad so sestavljali predstavniki ministrstev 37 držav, ki razvijajo program kulturnih poti Evrope.

Pri izboru je bila ključnega pomena relevantnost projekta za promocijo kulturne dediščine in medkulturnega dialoga v Evropi ob ohranjanju vzdržnega lokalnega razvoja. Komisija je posebno pozornost namenila preverjanju skladnosti projekta s temo letnega foruma kulturnih poti: Varovanje evropskih vrednot, dediščine in dialoga.

Kot je ob prejemu nagrade na letnem forumu povedala predsednica združenja ASCE mag. Lidija Pliberšek, "je nagrada pomembno priznanje Združenju evropsko pomembnih pokopališč, da je delo s šolami izredno pomembno za ohranjanje kulturne dediščine in ozaveščanje mladih o evropskih vrednotah ter medkulturnem sodelovanju. Na lokalni ravni sta spodbujanje in razvoj tovrstnih projektov ključnega pomena za mirno, razumevajočo in vzdržno prihodnost družbe."

Kulturni dnevi in obujanje legend

Pogrebno podjetje Maribor je pilotsko razvijalo projekt Šole na pokopališčih skozi različne aktivnosti. Kulturni dnevi na pokopališču, Obujamo legende in Šola šoli v spomin so zgolj trije izmed najbolj inovativnih načinov, ki so jih drugi člani ASCE in Poti evropskih pokopališč povzeli in v podobni obliki izvedli sami. Tako je nastala izmenjava praks, ki je prerasla v skupni projekt Schools on Cemeteries. Projekt je bil v letu 2022 glavna tematika Tedna evropskih pokopališč (Week of Discovering European Cemeteries) v okviru združenja ASCE.

Pokopališča ponujajo priložnosti, da povežemo tradicijo s sodobnostjo in prihodnostjo.
Arhiv Pogrebnega Podjetja Maribor

Pokopališča so s tem projektom hkrati postala predmet raziskovanja in razvoja v visokošolskih programih. Menedžer poti evropskih pokopališč mag. Dušan Vrban prav na osnovi tega projekta že nekaj let na višješolskih in univerzitetnih študijih razvija programe turističnega razvoja na osnovi pokopališč. Predstavljanje pokopališč kot družabnih omrežij za mlajše, izvora turističnih zgodb, podlage za razvoj turističnih izdelkov ali kot izziva za digitalno komuniciranje tako odpira nova poglavja v raziskovanju potencialov in razvoju vzdržnega turizma. Prejeto nagrado vidi kot "izziv za še bolj intenzivno širitev projekta med člani združenja ter šolskimi programi. Pokopališča namreč ponujajo neskončno polje priložnosti, da povežemo tradicijo s sodobnostjo in prihodnostjo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta