Pred dnevom spomina na mrtve: Grob naj bo urejen kot skladna celota, tudi če je v celoti prekrit s ploščo

Ba. V.
30.10.2022 06:00

Kadar nimamo veliko časa za oskrbovanje groba, a ga vseeno ne želimo v celoti prekriti s ploščo, se je najbolje odločiti za trpežne rastline, ki prestanejo tako mraz kot vročino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marsikdo se pred 1. novembrom odloči za ureditev groba.
Sašo Bizjak

Pred prvim novembrom tradicionalno uredimo grobove svojcev, tudi z novimi zasaditvami. Toda poleg cvetlične okrasitve in nagrobnika je treba posvetiti pozornost tudi sami gredici, da bo nasad čim bolje in dlje uspeval. Če nimamo veliko časa za obiskovanje in urejanje groba, tega opravila pa ne želimo naložiti kakemu podjetju, moramo izbrati tako zasaditev in zastirko, da bosta za učinkovit rezultat zahtevali čim manj dela.

Na ploščo postavimo lonec ali korito

Če je grob v celoti pokrit s ploščo, običajno uredimo zasaditev v loncu ali koritu. Zasaditev v posodi je bolj trpežna kot denimo rezano cvetje, ki v poletni vročini hitro uvene, pozimi pa ga uniči zmrzal. Zato bomo s tako rešitvijo dolgo zadovoljni. Najmanj dela je s prezimno trdnimi rastlinami, kakršna je na primer skimija, ki jo lahko kombiniramo z rumenolistnim šašem in hojhero. Izbira rastlin je odvisna tudi od velikosti groba. Za manjši grob je dobro izbrati necvetoče rastline, ki jih popestrimo z enim sklopom cvetočih rastlin, s čimer dosežemo harmoničen in ne prenatrpan videz.

Za zasaditev izberimo rastline, ki ostanejo zelene vse leto.
Shutterstock

Zlasti jeseni so v loncih pogoste krizanteme ali astre. Zasaditev v posodi lahko na grob postavimo tudi namesto cvetličnega aranžmaja, saj lahko posodo pred prvim mrazom odnesemo domov in rastline občudujemo na vrtu, terasi ali balkonu.

Ne več kot štiri vrste rastlin

Na grobovih, ki niso v celoti pokriti s ploščo, si lahko privoščimo bolj raznovrstno zasaditev, pri kateri pa se prav tako trudimo za ubran videz.

Običajno izberemo največ tri ali štiri vrste rastlin, na večje grobove lahko posadimo tudi grmovnice ali manjša drevesa, najbolje počasi rastoče vrste, kakršni sta bor in brin. Višje rastline zasadimo v ozadju, pred njimi pa naj bodo nižje. In še nekaj o prezimni trdnosti posajenega cvetja.

Ciklame in krizanteme prizadene že prva močnejša slana, medtem ko mačehe in jesenske vrese brez težav prenašajo mraz.

Vsestransko lubje

Gredice in prostor na grobu lahko učinkovito okrasimo z lubjem. S svojo rjavo barvo lubje ustvari pridih domačnosti in povezanosti z naravo. Lubje je izredno funkcionalno, saj zadržuje vlago in ščiti rastline pred temperaturnim nihanjem, preprečuje erozijo in odnašanje zemlje zaradi dežja. Hkrati ščiti površino pred razraščanjem nezaželenega plevela in deluje kot gnojilo, ko se začne razgrajevati. Lubje bo na grobu močno poudarilo zasajene rastline in razmejilo gredice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta