Nadškofijska karitas Maribor: Kljub ugodnejšim gospodarskim kazalcem se stiske poglabljajo

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
06.02.2020 15:12

Kljub ugodnejšim gospodarskim kazalcem se stiske poglabljajo, ugotavljajo pri Nadškofijski karitas Maribor. Na njihova vrata v Strossmayerjevi in Ljubljanski ulici vsak dan potrka 250 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Številni imajo težave z duševnim in telesnim zdravjem in ti poleg materialne pomoči potrebujejo tudi nematerialne oblike pomoči, opozarja Branko Maček, predsednik Nadškofijske karitas Maribor. 
Sašo Bizjak

Ne le brezposelni, ki prejemajo denarno socialno pomoč in otroški dodatek, po pomoč se na Nadškofijsko karitas Maribor obračajo tudi zaposleni z nizkimi plačami in vse več upokojencev. Kljub ugodnim gospodarskim kazalcem stisk ni manj, ampak se še poglabljajo. Za številkami se skrivajo konkretne usode; tako denimo karitas pomaga šestčlanski družini s štirimi otroki, v kateri je oče zaposlen, priden delavec, a prejema tako nizko plačo, da je družina upravičena še do denarne socialne pomoči, mama pa prejema starševski dodatek za najmlajšega. Stroški so enostavno preveliki, da bi jih zmogli - začel se jim je nabirati dolg zaradi najemnine, vrtca. Otroke je karitas vključila v program Botrstvo, družini pomagajo tudi na druge načine.

Največ starejših od 50 let, ki živijo sami

Lani so samo preko humanitarnih in socialnih programov razdelili pomoč 2891 osebam oziroma 1227 družinam oziroma posameznikom v stiski. Dnevno potrka na njihova vrata tudi do 250 oseb. Polno zasedene so tudi vse njihove zmogljivosti v zavetišču za brezdomce, obeh materinskih domovih, na toplo kosilo v ljudsko kuhinjo Betlehem pride vsak dan 44 do 50 ljudi, z donirano hrano vsak dan pomagajo do 25 družinam in posameznikom, preko mreže 93 župnijskih karitas so razdelili več kot 800 ton različne pomoči, ki je dosegla skoraj dvajset tisoč oseb, četrtina med njimi je bila otrok.

Andrej Petelinšek

Dobili bodo 86 ton manj hrane kot lani

Karitas zato tudi letos organizira dobrodelno akcijo Stiska 2020 za pomoč družinam - s sms na 1919, s ključno besedo DAR5, se daruje pet evrov, zloženke za nakazila na TRR pa bodo 13. februarja priložene tudi v Večeru. Lani so v tej akciji zbrali 13 tisoč evrov in s tem pomagali 96 družinam in posameznikom. Z adventno-božično akcijo Več luči, več upanja, s katero sicer zbirajo sredstva za pomoč otrokom, pa so zbrali 6532 evrov in upajo, da bodo lahko redno pomagali vsaj 70 otrokom. Tudi za pomoč otrokom je še mogoče prispevati na TRR (IBAN SI 56 0417 3000 1196 398, BIC KBMASI2X, koda namena CHAR Več luči, več upanja, referenca SI12 0000000293059).

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta