Nadškofijska karitas Maribor: Z božično akcijo bi radi zagotovili pomoč za 500 otrok

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
16.12.2022 15:48

V lanski akciji Več luči, več upanja je Nadškofijska karitas Maribor zbrala 15.423 evrov: s tem so za 324 otrok pokrili neplačane položnice za šolsko prehrano, vrtec in drugo, del sredstev pa namenili za učno pomoč. Kako bo letos?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos je stisk še več. "Med njimi so tudi takšni, ki potrkajo na vrata karitasa po več letih," pravi predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.
Nadškofijska karitas Maribor

V adventno-božičnem času Nadškofijska karitas Maribor vabi k darovanju za svojo tradicionalno vsakoletno akcijo Več luči, več upanja, ki je namenjena otrokom - največkrat za kritje stroškov, povezanih s pridobivanjem znanja. Lani so z njo zbrali 15.423 evrov in pomagali 324 otrokom iz 162 družin.

Običajno z denarjem iz te akcije pomagajo otrokom plačevati šolsko prehrano, šole v naravi in druge šolske in obšolske dejavnosti, a v minulih dveh letih je bilo teh potreb zaradi covida bistveno manj. S tem denarjem so tako pokrili zaostanke plačil za šolsko prehrano, vrtec in druge stroške šolanja otrok v družinah, kjer so se zaradi bolezni, dolgotrajne bolniške odsotnosti, nenadne brezposelnosti, razpada družine in drugih stisk začele nabirati neplačane položnice. Del sredstev pa so namenili tudi za izvajanje učne pomoči na Nadškofijski karitas Maribor.

Kako lahko pomagate

Z letošnjo akcijo bi radi zbrali toliko sredstev, da bi lahko pomagali 500 otrokom. Poleg posameznikov k solidarnosti vabijo tudi podjetja, da del sredstev za poslovna darila v tem prazničnem času namenijo za akcijo Več luči, več upanja. "Otrokom iz materialno šibkih družin želimo s primernimi oblikami pomoči omogočiti čim boljše možnosti, da ne bi bili zaradi raznih oblik stisk socialno ali kako drugače izključeni ter imeli slabših pogojev za pridobivanje znanja," pravi predsednik Nadškofijske karitas Maribor Branko Maček.

Pomagati je mogoče na več načinov: z nakazilom preko TRR (SI56 0417 3000 1196 398, referenca SI12 0000000293059), položnica NŠKM je bila priložena tudi Večeru; lahko se daruje pet evrov preko SMS-sporočila na številko 1919 s ključno besedo DAR5, lahko pa se Karitasu nameni tudi en odstotek dohodnine. Akcija Več luči, več upanja traja do 2. februarja.

Že tri leta učna pomoč, naslednje leto paketi

Letos je stisk še več: opažajo za pet do deset odstotkov več novih prošenj družin in posameznikov, med njimi pa so tudi takšne, ki potrkajo na vrata karitasa po več letih. Vsak dan tako in drugače pomagajo do 250 ljudem: preko dežurnega telefona, s svetovalnimi in razbremenilnimi pogovori, s pomočjo v hrani in s higienskimi potrebščinami, v okviru socialnovarstvenih programov ljudske kuhinje Betlehem, programa Donirana hrana, zavetišča za brezdomce, ambulante Karitas, materinskega doma Mozirje in Žalec ...

Sašo Bizjak

Lani prvič, letos pa ponovno so v predprazničnem času v mreži Karitas med starejše in otroke razdelili tudi darilne paketke - kar 1400 so jih pripravili. "Osnovni namen je bil obisk in srečanje, da v predprazničnem času ljudje v stiski ne bi ostali sami. Odzivi so zelo pozitivni in bomo to nadaljevali," pravi Maček.

Že tri leta pa nudijo tudi učno pomoč osnovnošolcem in dijakom. Glavni cilj programa je enkrat tedensko s prostovoljci iz vrst mladih, učiteljev in upokojencev omogočiti do 20 učencem in dijakom z učnimi težavami poldrugo uro kakovostne, strukturirane in individualizirane učne pomoči. Letos je bilo vključenih 22 osnovnošolcev in srednješolcev, za nudenje učne pomoči pa se je odločilo 24 prostovoljcev, večinoma študentov in mladih prostovoljcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta