Najstarejše slovensko športno društvo praznuje

Igor Selan Igor Selan
06.02.2020 19:05

Zveza mariborskih športnih društev Branik bo letos z vrsto različnih dogodkov proslavila 120 let delovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob napovedi aktivnosti ob 120. obletnici ZMŠD Branik se je direktorju zveze Klemnu Bedeniku (levo) in predsedniku zveze Valterju Dolečku (desno) pridružil tudi Miro Cerar st., olimpionik in vodja olimpijske reprezentance na letošnjih OI v Tokiu. 
Sašo Bizjak

Zveza mariborskih športnih društev (ZMŠD) Branik, ki je pravni naslednik Športnega kluba Maribor, prvega slovenskega športnega društva v takrat narodnostno mešanem Mariboru, je včeraj v Narodnem domu predstavila načrtovane aktivnosti ob 120. obletnici, ki jo bodo s slavnostno akademijo obeležili 5. septembra v Kazinski dvorani SNG Maribor. Da Branik ni bil samo prvo slovensko športno društvo, temveč od vsega začetka tudi nosilec športnega, kulturnega in za Slovence naprednega narodnostnega, obrambnega in ozaveščujočega delovanja v Mariboru, je uvodoma poudaril predsednik zveze Valter Doleček.

Ob 100 letnici Teniškega kluba Branik
Sašo Bizjak

Od razstav do športnih dogodkov

Osrednji dogodek sklopa Šport in Maribor bo otvoritev razstave o mariborskem športu, ki jo bo od 8. septembra gostil Muzej narodne osvoboditve. "V našem muzeju se že več let ukvarjamo tudi s preučevanjem zgodovine športa. Od ZMŠD Branik smo letos prejeli celoten arhiv, muzej zdaj torej upravlja s preteklostjo zveze, kar je za nas velika pridobitev," je povedala Simona Tripkovič iz Muzeja narodne osvoboditve.
V sodelovanju z muzejem bodo pripravili tudi razstavo fotografij, ki jo bodo prikazovali na dogodkih članic zveze, na koncu pa naj bi fotografije svoj prostor našle v Langerjevi vili. "Seveda, ko bo ta obnovljena," je povedal Bedenik. V istem sklopu bodo pripravili tudi številna predavanja in okrogle mize. Prvo predavanje, o prehojeni poti mariborskega Branika v 120 letih zgodovine, dr. Tomaža Pavlina s Fakultete za šport je bilo izvedeno že včeraj, 21. maja pa bo sledilo še predavanje na temo prostovoljstva. "To je izjemno pomembno, predvsem v luči prihajajočega Olimpijskega festivala evropske mladine. Do leta 2023 namreč želimo usposobiti zadostno število prostovoljcev, brez katerih največjega športnega dogodka v Sloveniji doslej ne bo mogoče izpeljati. Če se tega ne bomo lotili skupaj, tako športna društva kot občina, se bojim, da lahko pride do tega, kar se je zgodilo z univerzijado," je bojazni izrazil Bedenik.

Ob dnevu odprtih vrat društva Branik 
Sašo Bizjak

Ambiciozni načrti

V okviru sklopa Šport v Mariboru bodo med drugim 22. maja izvedli Teden odprtih vrat Ljudskega vrta, načrtujejo enega največjih športno-rekreativnih dogodkov za otroke, ki naj bi se ga udeležilo kar okrog tri tisoč šolarjev, septembra pa še Festival športa, ki bo namenjen druženju mladih športnikov iz vseh 22 klubov. "Naš ambiciozni načrt je tudi Športna šola Branik, v okviru katere bi ob naših športnikih angažirali še otroke iz vrtcev in šol, da bi vadili skupaj," razlaga Bedenik.

Ob dnevu odprtih vrat društva Branik 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta