Največ interesa za sezonsko delo je med upokojenci, nekaj je tudi študentov. Koliko znaša plačilo?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
11.08.2020 05:00

Za sezonsko delo v vinogradih in sadovnjakih pri nas plačajo od 4 do 5,50 evra neto na uro. V sadovnjake in vinograde se po dodaten zaslužek podajo predvsem upokojenci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sezonska dela so pred vrati, pričakuje se povprečna letina.
Igor Napast

Za obiranje jabolk in grozdja sadjarji in vinogradniki v velikih nasadih potrebujejo pomoč sezonskih delavcev. Interes za sezonska dela je letos ponekod za spoznanje večji, drugod pa enak kot lani, ko krize ni bilo, ugotavljajo naši sogovorniki.
"Potrebovali bomo od 40 do 60 sezonskih delavcev," pravi Aleš Valcl iz vinske kleti Dveri Pax. "Klicev je nekaj več kot lani, sklepam, da zaradi korone, ker je na splošno manj dela. Bomo videli, zaenkrat sem optimističen. Tuje delovne sile ne bomo najemali. Pričakujemo nekaj stalnih obiralcev, ki pridejo vsako leto, a jih je iz leta v leto manj, ker so vse starejši." Največ interesa za sezonsko delo je med upokojenci, nekaj je tudi študentov, pravi Valcl. Plačilo je 4,50 evra neto na uro plus nadomestilo za malico in za prihod na delo. Obirati bodo pričeli v prvi polovici septembra. "Letina kaže v redu. V ljutomerski regiji smo sicer imeli nekaj toče," doda Valcl.

Delavci tudi iz tujine

Za spoznanje večji interes za sezonska dela, le malo boljši kot prejšnja leta, opažajo v Kmetijski zadrugi Selnica ob Dravi.
"V času korone so se ljudje precej zanimali za sezonsko delo, zdaj pa je interes približno enak kot lani," pravi Miha Majšter ​iz Kmetijske zadruge Selnica ob Dravi. V nasadih jabolk bodo potrebovali od 40 do 50 sezonskih delavcev. "Največ interesa je med upokojenci, mladih skorajda ni, pred leti na primer pa je bilo precej študentov," se spominja Majšter. Jabolka bodo začeli obirati predvidoma konec avgusta ali v začetku septembra. Tudi letos računajo na pomoč tujih sezonskih delavcev. "Vsako leto imamo kakšno skupino sezonskih delavcev iz tujine, tudi letos smo zaprosili zanje. Pričakujemo skupino Romunov," pravi Maister. Pa ne bodo imeli težav s prihodom zaradi koronavirusa? "Ti sezonski delavci so že v Sloveniji, pomagali so že v hmeljiščih," pojasni Majšter. Na uro bodo delavcem plačali od 4 do 4,50 evra neto.

Ponekod bodo pomagali tudi sezonski delavci iz tujine.
Sašo Bizjak

Večinoma mlajši upokojenci

Danica Juhart z Zgornje Ložnice večjega interesa kot lani ne opaža. V nasadih jablan bodo - odvisno od tega, katere sorte jabolk se obirajo - potrebovali od 30 do 50 sezonskih delavcev, največ na začetku, ker imajo veliko zgodnjih sort. Za sezonsko delo se zanimajo večinoma mlajši upokojenci, nekaj je tudi študentov. "Deset do petnajst pa je stalnih sezoncev, a iz leta v leto manj, ker prihajajo v starejša leta," pravi Danica Juhart. Vedno imajo samo domače sezonske delavce. "Kličejo s Ptuja, iz Maribora, Slovenskih Konjic, celo iz Koroške, a slednjim povem, da se jim ne bi splačalo, saj nimamo na voljo prenočišč." Število prijavljenih za sezonsko delo še ne pomeni števila ljudi, ki se potem tudi dejansko odzovejo, o izkušnjah pove Juhartova. "Nekateri se prijavijo, ko pa jih pokličem na delo, ne pridejo." A se je še vedno izšlo in so imeli dovolj ljudi. Na uro plačajo 5,50 evra neto, obirati pa bodo pričeli po 20. avgustu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta