Narodni dom Maribor v drugem valu epidemije gradi most iz sivine v vedrino, ko prireditve pripelje na dom

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
26.11.2020 05:00
Doslej že več kot 33.000 gledalcev živih prenosov, največ pozornosti je znova pritegnila komedija Tadeja Toša, ki pravi: "Jaz sem le klovn v karanteni"
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Če si imel predstavo in je bila dvorana prazna, si bil zanič, danes pa moraš biti res dober, da nastopaš v prazni dvorani," v svoji predstavi Lockdown clown pravi Tadej Toš. 
Arhiv Narodnega doma

Narodni dom Maribor tudi v drugem valu epidemije ne stoji križem rok. Spomladi so, takoj ko je bilo mogoče, kot prvi v Sloveniji pripravili predstave za takrat dovoljenih 50 gledalcev, med sedanjim kulturnim mrkom pa ustanovili Awwwditorij, s pomočjo katerega prireditve, podobno kot gostinci hrano, pripeljejo na dom. V njihovem ciklu živih prenosov so koncerti, stand-upi, gledališke predstave in prireditve za otroke. Na ogled so na njihovem youtube kanalu, facebook profilu in spletni strani. Sedežev ne zmanjka, vstopnica je zgolj klik z miško.

"Naše poslanstvo je, da kulturo tudi v teh čudnih časih nekako spravimo do ljudi, ki jo, mislimo, absolutno potrebujejo. Po drugi strani seveda ne moremo pustiti ustvarjalcev na suhem sedaj, ko nimajo od česa živeti," je pojasnil Vladimir Rukavina, direktor Narodnega doma.

"Srček, smajli, klap, klap, klap"

Da je bila odločitev prava, kažejo tudi številke. Na vseh treh kanalih so za doslej izvedenih osem prireditev zabeležili več kot 33.000 ogledov. Največji magnet je bil, kot že spomladi, stand-up Tadeja Toša, ki so si ga minulo soboto ogledali kar 16.503 gledalci. Impresivno glede na to, da je bilo ta nastop, za razliko od nekaterih ostalih predstav, mogoče spremljati izključno v živem prenosu, sedaj pa ni več dostopen. Bo pa ponovitev to soboto in še dve naslednji.

In s čim je znani stand-up komik smejalne krče sprožal tokrat? "Ko sem se peljal v Maribor, sem se počutil kot ilegalni migrant, kriminalec, Mad Max, kot da vozim kilo kokaina v prtljažniku ali plutonij za atomsko bombo. Samo gledal sem, kje bo kdo skočil iz teme s paralizatorjem," je Toš v svoji maniri slikal družbeno klimo. Ni pozabil omeniti, da "so nas suhe peljali čez martinovo", in s predvajanjem posnetka smeha sredi prazne dvorane dokazoval, da je ta nalezljiv. "Jaz sem le klovn v karanteni," je povedal v rumeno lasuljo odeti komik, ki se je namesto odziva publike moral zadovoljiti s "srčki, smajliji, lajki in klap, klap, klapi".

{infobox-quote_full}145719{/infobox-quote_full}

Dobra volja je še vedno tu

Po predstavi je povedal, da vsi, od organizatorja do občinstva, spoznavajo nove okoliščine - predstave na praznih prizoriščih, a da je treba pokazati, da je dobra volja še tu. "Humor brez žive prisotnosti občinstva je hendikepiran, komedija brez smeha je kakor kuhinja brez štedilnika - hladna, kakor mi vsi, čaka na pomlad. Če se izrazim metaforično, bi rekel, da z našim druženjem gradimo most iz sivine v vedrino - nismo še tam, vemo pa, da si želimo na drugo stran. In ko bomo tam, skupaj, se bomo, v živo, smejali za nazaj. Sreča je v srečanju," je povedal znani stand-up komik.

Tadej Toš
Arhiv Narodnega doma

Online koncert je imel s svojimi Muzičari tudi že Marko Kocjan - Emkej, ki prav tako hrepeni po odzivu publike in mu, kot pravi, virtualni koncerti počasi že presedajo, čeprav je hvaležen za vsako priložnost nastopati, vsak klik in vsak ogled. Njihov virtualni koncert si je ogledalo preko 7500 ljudi. "V resnici me vsak 'špil' vleče iz depresije. Antidepresivi so mi ti koncerti, četudi ni publike. Se vsaj s prijatelji dobim, da se imamo fajn tudi v teh časih," je komentiral eden najbolj prepoznavnih raperjev pri nas. Tudi on čuti, da so kulturniki ta čas pozabljeni od države: "Kot da ne obstajamo. Vendar je že od nekdaj percepcija večine slovenskih državljanov, da biti glasbenik ni poklic, kar pa ni res, saj generiramo denarni tok oziroma plače tudi lučkarjem, toncem, menedžerjem in še komu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta