Ne želijo več starega ravnatelja

Barbara Bradač Barbara Bradač
25.06.2019 16:32

S protestom so starši v Jakobskem Dolu zahtevali spremembo vodstva šole. S slabimi medsebojnimi odnosi in stanjem seznanjen tudi šolski inšpektorat

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odnosi na OŠ Jakobski Dol niso dobri. Razdeljeni so učitelji, starši so razburjeni, zahtevajo spremembe.
Sašo Bizjak

Tik pred začetkom poletnih šolskih počitnic je prekipelo staršem na OŠ Jakobski Dol, in to tako, da so po zaključni prireditvi šole javno opozorili, da s tem, kako vodi šolo sedanji dolgoletni ravnatelj Zdravko Šoštarić, niso zadovoljni. Očitajo mu mnoge nepravilnosti, povezane z delom, pa tudi šikaniranje zaposlenih. Staši ob tem grozijo tudi z izpisom otrok iz šole. Dokončno pa jim je prekipelo po postopku imenovanja ravnatelja.
Šoštarićev protikandidat Aleksander Šijanec je dobil pozitivno mnenje sveta staršev, sveta šole in lokalne skupnosti, dobil je tudi pozitivno mnenje šolskega ministra, učiteljski zbor je bil pri odločitvi razklan - en glas je bil v prid dosedanjemu ravnatelju. Ko je bilo treba le še zapisati piko na i in imenovati ravnatelja s sklepom na svetu šole, se to ni zgodilo. Za imenovanje izbranega kandidata Šijanca je glasovalo pet članov sveta, pet jih je bilo proti, en član je bil odsoten, kar pomeni, da je treba postopek ponoviti. Do izbire novega ravnatelja je za vršilca dolžnosti svet šole imenoval dosedanjega ravnatelja.

Sašo Bizjak

Starši želijo spremembo

"Vsi postopki so bili pravilno izpeljani, vsa mnenja pravilno pridobljena, vse v prid novemu kandidatu, potem pa je postopek ustavljen, zaradi ene seje, za katero je celo članica vnaprej opravičila svojo odsotnost," pove Renata Sinič Ornik, predsednica sveta staršev. Pravi, da starši že dlje časa opozarjajo na nepravilnosti na šoli, a niso slišani, ravnatelju očitajo marsikaj. "Zamolčal je zdrs s ceste šolskega kombija, polnega otrok, tudi policija, ki bi opravila test alkoholiziranosti, ni bila takoj obveščena o dogodku, zamolčal je v jabolka zapičene bucike, iz vodovodnih pip teče rjava voda, tudi medvrstniške konflikte pometa pod preprogo. Nabrale so se malenkosti, ki bi jih lahko rešili s primerno komunikacijo, pa jih ne, ker je vedno odgovor na naša vprašanja, da nismo pristojni, ker nismo bili zraven, zaslišuje pa se otroke, kaj so povedali doma," našteva Sinič Ornikova, ki ob tem še opozori, da so tudi mnogi učitelji prestrašeni, nekateri celo šikanirani: "Kvaliteta znanja ni vprašljiva na tej šoli, vprašljivi so odnosi, ki se prenašajo tudi na naše otroke. Čutimo slabo voljo med zaposlenimi, čutimo njihove stiske. Ravnatelj namreč deluje po načelu: kdor ni zanj, je proti njemu." Starši so z zbranimi 100 podpisi izrazili nestrinjanje z dosedanjim ravnateljem že spomladi, sedaj pa več ne vidijo druge rešitve, kot da "grozijo", da bodo ob ponovnem imenovanju Šoštarića za ravnatelja izpisali otroke iz šole, ki jo sicer obiskuje 128 otrok.

Zdravko Šoštarić: "Za odnose smo odgovorni vsi."
Sašo Bizjak

Porušeni medosebni odnosi

Da šepa prav pri medosebnih odnosih, opaža tudi inšpektorat za šolstvo, kjer so se od leta 2012 ukvarjali s 15 pobudami za uvedbo inšpekcijskega postopka na tej šoli. V treh primerih so ugotovili kršitve, in sicer pri preverjanju in ocenjevanju znanja, pri preverjanju zadovoljstva s prehrano in pri vpisu v šolo. Ostale pobude pa so odstopili drugim pristojnim službam. "Poudarjamo, da smo v inšpekcijskih postopkih preverjali spoštovanje zakonodaje na področju osnovnošolskega izobraževanja. Navedbe v pobudah so izkazovale, da so v šolskem okolju porušeni medosebni odnosi, česar pa šolska inšpekcija ne more urejati," pravijo na inšpektoratu, zato so tudi predlagali vsem, da naj vsi organi v šoli naredijo vse za čim optimalnejše izobraževanje otrok.
Ravnatelj Zdravko Šoštarić pravi, da si sam z učitelji in vzgojitelji prizadeva za dobre delovne pogoje in za dobro klimo, "a za odnose smo odgovorni vsi". Očitke, ki jih je veliko in so hudi, ravnatelj najostreje zanika in poudarja, da naj o morebitnih kršitvah presojajo ustrezne službe. "Vsak ima pravico do svojega mnenja. Vsi očitki so bolj ali manj iz trte izviti in so zgolj maščevanje zaradi ne vem česa," pravi Šoštarić, ki napoveduje, da si bo sicer vzel čas za premislek, a se bo najverjetneje, kljub nasprotovanju staršev, o katerih pravi, da jih je le peščica, po 19 letih ravnateljevanja ponovno potegoval za nov mandat.

Avgusta ponoven razpis

Svet zavoda bo tako ponovil postopek imenovanja ravnatelja. "Vsi postopki so bili izpeljani v skladu z zakonom in dva inšpekcijska postopka sta to pokazala," je povedala predsednica Sveta zavoda je Sonja Ploj. Tudi inšpektorat za šolstvo je potrdil, da v postopku imenovanja ravnatelja do faze pridobitve mnenja ministra, ni bilo ugotovljenih kršitev zakonodaje. "Pojavil pa se je dvom v podano mnenje sveta staršev in lokalne skupnosti, zato sta bila organa pozvana, da odločita o ustreznosti in zakonitosti podanih mnenj," so odgovorili na inšpektoratu. Plojeva še pravi, da so dosedanjega ravnatelja kot vršilca dolžnosti ravnatelja imenovali do imenovanja novega ravnatelja. "S postopkom izbire bomo začeli konec avgusta," je še dodala in pojasnila, da vzdušje na šoli ni ne najboljše, pa tudi kritično ni, bodo pa vsem dobro dele počitnice.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta