Nova poslovna priložnost za mariborsko letališče: Parkirišče za (trenutno) odvečna letala

Gregor Grosman Gregor Grosman
11.06.2020 16:20

DRI prodaja "parkirni" prostor, družba Aero4M storitve vzdrževanja, skupaj pa na trgu ponujata paketno storitev parkiranja in vzdrževanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ministrstvo za infrastrukturo je družbi DRI, ki tačas upravlja z letališčem Edvarda Rusjana Maribor, izdalo soglasje k izvajanju storitev parkiranja in linijskega vzdrževanja letal. Zaradi pandemije covida-19 je namreč po svetovnih letališčih prizemljenih veliko število potniških letal. S sproščanjem letalskega prometa in ponovni vzpostavitvi povezav pa je pričakovati, da na bolj prometnih vozliščih ne bo prostora za vsa ta letala. Zato pričakujejo, da se bo v prihodnje povečala potreba po parkirnih površinah, ki omogočajo srednje- in dolgoročno parkiranje.

Igor Napast

Skupaj bolj zanimivi

"Letališče Edvarda Rusjana Maribor je zaradi lege in infrastrukture potencialno zanimiva lokacija za parkiranje letal srednje- in vzhodnoevropskih letalskih in lizinških družb," so pojasnili pri DRI, ki so sklenili sodelovanje z družbo Aero4M, ki je del skupine Amelia Group. Gre za slovenskega letalskega prevoznika in imetnika licence za vzdrževanje Amelia International, ki upravlja s 13 letali, s katerimi izvajajo redne in čarterske prevoze potnikov v Evropi in Afriki. "Večino naše flote predstavljajo 50 sedežna letala Embraer Regional Jet 145, ki so bazirana v Franciji. Poleg letalskih prevozov nudimo tudi specializirane tehnične storitve vzdrževanja letal, vodenja plovnosti in letalskega svetovanja," nam je povedal direktor družbe Matija Krajnc

Amelia International od leta 2018 naprej izvaja redne letalske prevoze za skupino Air France, z januarjem 2020 pa so začeli tudi z lastno letalsko povezavo.
Amelia International

Stranke še iščejo

Dokler ne bodo našli prve stranke, se veliko na letališču ne bo spremenilo. V kolikor bi se pandemija novega koronavirusa končala in bi letalski promet stekel v obsegu, kot je bil pred krizo, letal prevozniki ne bodo rabili parkirati. Če se med oblake vrne omejeno število zrakoplovov, pa zanimanje za to bo. Vprašanje je, ali bodo v tem delu Evrope letala odvečna, ali ne, razmišlja Krajnc in dodaja: "Morda ob koncu poletne sezone, ko se zaključijo poletni čarterji."

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta