O sumljivih poslih v mariborski tovarni sukancev in stavki

Nina Ambrož Nina Ambrož
16.03.2023 13:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor in Jürgen Dresche maja 2021, ko je A&E Europe obiskal predsednik republike 
Andrej Petelinšek

Potem ko je vodstvo mariborskega podjetja A&E Europe, ki ga obvladujejo ameriški lastniki in je del globalne skupine Elevate Textiles, konec februarja napovedalo postopno zapiranje tovarne sukancev v Melju, delavci zdaj oznanjajo stavko. Menijo, da ni objektivnih elementov za zaprtje podjetja. Zato zahtevajo ohranitev proizvodnje v Mariboru in vrnitev ključnih kupcev, ki naj bi jih šefi odpeljali v nemško podjetje znotraj korporacije. Odziv vodstva, direktorji A&E Europe so Nemec Jürgen Drescher in Američana Kristen Hughes ter Christopher Alt, pričakujejo do ponedeljka. Glede na vsebino odgovorov se bodo odločili, ali bo stavka 27. ali 28. marca ali je ne bo.

Če delavci ne bodo uslišani, bodo zahtevali 100.000 evrov odpravnine za vsakega delavca, skupno so v tovarni 103 zaposleni in še vedno delajo, saj se proizvodnja ni ustavila. Številka je rezultat zneska, ki naj bi ga po njihovih izračunih poslovodstvo odtujilo iz mariborske tovarne. A&E Europe naj bi leto 2022 zaključil z milijonom evrov čiste izgube, toliko je bila tudi predlani. "Kaj vse se je dogajalo, še ni jasno. Vendar ugotovitve sveta delavcev in računovodstva kažejo, da je bilo podjetje v zadnjih letih oškodovano za več milijonov. 70 odstotkov strank je bilo odpeljanih v nemško podjetje Gütermann, v kateri je prav tako direktor Drescher in se prav tako ukvarja z enako proizvodnjo," pravi Gvido Novak iz Konfederacije slovenskih sindikatov, v katero je včlanjenih 80 odstotkov zaposlenih A&E Europe. 

Novak pojasnjuje, da bi takšna poteza lahko predstavljala več spornih točk. Pomenila naj bi prekoračitev pooblastil poslovodstva in načrtno prekanaliziranje odjemalcev, zaradi česar bi se naj dogajalo sistematično izčrpavanje mariborskega podjetja in hudo oškodovanje. Posledica tega je napovedano odpuščanje delavcev in zapiranje tovarne v Melju. Zato razmišljajo o kazenskem pregonu, je dejal sindikalist. Dodal je, da naj bi z začetkom maja delo izgubila polovica delavcev, ostali z začetkom julija, vendar do sprejetja programa presežnih delavcev verjetno sploh ne bo prišlo, ker svet delavcev za to ne bo dal soglasja.

Opozorilna stavka delavcev v podjetju A&E Europe decembra 2020
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta