Ob Palčici v Grosupljem še Palček v Mariboru

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
07.01.2023 07:00

Center za socialno delo Maribor je po več mesecih iskanja vendarle našel primerno hišo za najem, v kateri bo deloval krizni center za najmlajše otroke. Poimenovali so ga Palček.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drugi krizni center za najmlajše otroke v državi bo začel delovati predvidoma februarja ali marca, sprejel bo lahko do deset otrok.
Andrej Petelinšek

Center za socialno delo Maribor je po več mesecih iskanja vendarle našel primerno hišo za najem, v kateri bo deloval krizni center za najmlajše otroke. To bo drugi krizni center za malčke v državi. Prvi in doslej edini je v Grosupljem in se imenuje Palčica, tega so poimenovali Palček.

V kriznem centru Palček bodo našli kratkotrajno zavetje in varnost malčki od novorojenčkov pa do šestega leta starosti iz vzhodnega dela Slovenije - podravske, pomurske, koroške in celjske regije. Palček bo lahko sprejel do deset otrok, ki iz kakršnegakoli razloga potrebujejo takojšen umik iz ogrožajočega družinskega okolja ter namestitev v krizni center oziroma ki zaradi drugih okoliščin (denimo zaradi bolezni, smrti starša) nujno potrebujejo takojšnjo varno namestitev. Namestitev je začasna in kratkotrajna. Predvidoma ostane otrok v kriznem centru do tri tedne z možnostjo podaljšanja za kratek čas, v tem času pa CSD zanj (po)išče dolgoročnejšo rešitev. Za otroke je v kriznem centru v celoti poskrbljeno.

V kriznem centru bo devet zaposlenih, od tega pet strokovnih delavcev. Večinoma jih bodo poiskali z razpisom. Za strokovne kadre se - poleg drugih pogojev - pričakuje izobrazba iz smeri socialnega dela, psihologije, pedagogike in podobnih; za preostale pa srednješolska izobrazba - na primer vzgojitelji, medicinske sestre, ki obvladajo nego, saj se v kriznem centru nameščajo tudi novorojenčki. Predvsem od tega, kako hitro jim bo uspelo zagotoviti kader, je odvisen začetek delovanja kriznega centra. Radi bi, da bi delo začeli že februarja ali pa marca.

Novi krizni center za otroke bo, tako kot je že materinski dom, v Bresternici. "Hiša je v najemu od 1. februarja, najem je sklenjen za dve leti z možnostjo podaljšanja. Hiša je v celoti opremljena, nabaviti oziroma zagotoviti je treba samo še nekaj posebne opreme za otroke (posteljice, stolčke za hranjenje in podobno)," pravi direktorica Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc, vesela, da jim je vendarle uspelo priti do kriznega centra za malčke. "Zelo je potreben, saj Palčica ne zadostuje za vse potrebe," pravi direktorica. Zgodilo se je že, da so morali malčka namestiti v mariborski krizni center za otroke in mladostnike (ta je namenjen otrokom od šestega do 18. leta starosti).

V mariborskem CSD upajo, da se bo v času, ko bo krizni center za otroke deloval v najetih prostorih, zanj našla tudi trajna rešitev: da bi torej prišli do prostorov, ki bi bili v lasti države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta