Občina Ruše: Subvencija mladim družinam, ki bodo gradile

Branka Bezjak Branka Bezjak
14.03.2021 05:25
S proračunom občine, ki je bil potrjen na izredni seji, tudi sklep o polovični oprostitvi komunalnega prispevka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred začetkom obnove Trga vstaje v Rušah bodo svetniki še enkrat odločali. 
Igor Napast

Občinski svetniki občine Ruše so prejšnji teden na izredni seji naposled potrdili proračun za letos. Četudi se bistveno ni razlikoval od sedaj sprejetega, dokumenta svetniki na redni seji sredi februarja niso potrdili. Zato je županja Urška Repolusk ponovno izvedla usklajevanja s svetniškimi skupinami in predlog proračuna se je nekoliko prilagodil na prihodkovni in odhodkovni strani ter bil potrjen z devetimi glasovi za in sedmimi proti. Sedaj je začrtan na prihodkovni strani pri 8,99 milijona evrov in 11,4 milijona evrov na odhodkovni. Zadolževanje je predvideno v višini 1,9 milijona evrov za gradnjo kanalizacije.

V upravi občine Ruše poudarjajo, da je proračun za leto 2021 izjemno razvojno in investicijsko naravnan, saj je 51 odstotkov odhodkov predvidenih za investicije.

Med pomembne investicijske projekte sodijo že omenjena komunalna ureditev odvajanja in čiščenja odpadnih voda v višini 2,87 milijona evrov, obnova Doma kulture Ruše (298.332 evrov), vzdrževanje javnih poti in lokalnih cest, obnovitev vodovodov (198.000 evrov) ob izgradnji kanalizacije, energetska sanacija javnih objektov v občini idr.

Seja občinskega sveta je potekala na daljavo. Foto: arhiv občine
Arhiv Občine

Glede projekta prenove Trga vstaje v Rušah, sedaj je ocenjen na 300.000 evrov, je občinski svet sprejel sklep, da bo o začetku izvedbe investicije odločil s posebnim sklepom. Soglasno je bil sprejet tudi odlok o subvencioniranju komunalnega prispevka mladim družinam. Višina subvencije bo 50 odstotkov odmerjenega komunalnega prispevka.

Med zadevami, ki jih bodo izpeljali v občini, je denimo tudi obnova dotrajanega odseka in odprava posledic plazu na lokalni cesti Smolnik-Šumik, kar je ovrednoteno na 86.000 evrov, ureditev igrišča na Smolniku v višini 70.000 evrov, dokončanje ureditve sistema pristopne kontrole in elektronskega zaklepanja na bazen v višini 33.000 evrov, ureditev igrišča z umetno travo za mali nogomet pri OŠ Janka Glazerja Ruše v vrednosti 26.840 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta