Od bežne ideje Mariborčana do Lantern Collective: "Nismo le znamka, smo subkultura"

Helena Ponudič Helena Ponudič
19.08.2019 17:54

Nejc Pucko je 26-letnik, ki se lahko pohvali s popularno slovensko ulično skatersko znamko Lantern Collective, ki že štiri leta predstavlja alternativno subkulturo mladih na slovenskih in mednarodnih tleh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lantern Collective pripravi do tri kolekcije letno. 
Igor Napast

Nejc Pucko je 26-letnik, ki je leta 2015 ustanovil danes mladim Slovencem zelo prepoznavno linijo oblačil, kap in nahrbtnikov Lantern Collective. Kot pove Pucko, ta dejavnost že od začetka ni le zgodba o blagovni znamki uličnih skaterskih oblačil, marveč predstavlja zgodbo določene generacije, njenega gibanja in subkulture "alternativcev".
Tako Lantern ponazarja vse tiste družbene skupine, ki so na prvi pogled v Mariboru izločene ali še nerazvite, a kljub temu čutijo utrip mesta in se poskušajo z njim zliti, ne da bi pri tem izgubili svojo avtentičnost in posebnost.

Igor Napast

Šivati se je naučil ob youtubu

Pucko je svojo snowboardersko kariero pričel pri dvanajstih letih. Tekmoval je za državno reprezentanco, zaradi svoje uspešnosti in prepoznavnosti pa je nastopil še v mnogih promocijskih filmih za snowboarderske znamke, sodeloval z italijansko znamko Northwave Drake, promoviral angleška očala Melon Optics, kanadska oblačila Ifound in avstralska oblačila Rhythm Livin. Prav zaradi njegove prepoznavnosti v snowboarderskem svetu sta vzpostavitev in ponotranjenje njegove takrat bodoče blagovne znamke Latern Handcrafted (kasneje s prestopom na mednarodni trg preimenovane v Lantern Collective) stekla veliko lažje.

Ideja se je porodila leta 2015, danes so priljubljena črno-bela znamka mladih.
Katja Gorjup
Nejc Pucko

V Mariboru širi kulturo tudi s prirejanjem dogodkov

Potem ko je Jan Veselič ustvaril spletno stran in Pucko instagram profil, se je prodaja dvignila, saj so mladi želeli slediti trendu izraznosti tovrstne alternativne subkulture. Četudi so artikli v črno-belih barvah minimalistično oblikovani, mnogi mladi prisegajo na slednjo obliko samoizražanja prav zaradi tega ter tako podpirajo popolnoma ročno izdelano lokalno ponudbo. "Za šivanje ene kape porabim približno tri ure, medtem ko izdelava grafike lahko poteka tudi več dni ali tednov, odvisno od oblikovalca. Ko je grafika končana, jo natisnem na prosojnico, premažem sito s fotoemulzijo, odstavim v temnico in nato razvijem pod lučjo. Kasneje sito odnesem pod vodo, kjer se emulzija spere. Tako ročno natisnemo grafike na vsa oblačila, ki jih ponujamo na spletni strani."

Nejc Pucko: "Za šivanje ene kape porabim približno tri ure, medtem ko izdelava grafike lahko poteka tudi več dni ali tednov, odvisno od oblikovalca. Ročno natisnemo grafike na vsa oblačila, ki jih ponujamo na spletni strani." 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta