Od zelenice do plačljivega parkirišča

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
24.04.2019 18:47

Stanovalci v Ulici Moše Pijada 23 v Mariboru imajo premalo parkirišč, plačljivo parkirišče sredi dvorišča pa sameva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plačljivo parkirišče v Ulici Moše Pijada za nekdanjo Metalko sameva, naokoli, ob blokih, pa gneča. 
Andrej Petelinšek

Predvsem starejši Mariborčani se še spomnijo, kje je bila Metalka v Ulici Moše Pijada na Taboru. Ta nekdaj zelo znana trgovina s tehničnim blagom je imela za svoje kupce na dvorišču podzemno garažo. Streha te garaže je bila tedaj zelenica, na kateri so stala otroška igrala in so jo, tako kot tudi podzemne garaže, uporabljali okoliški stanovalci.
Po propadu Metalke in ob spremembi družbenega reda so podzemne garaže menjale lastništvo in leta 2010 je tedanji lastnik zaradi popravila hidroizolacije strehe garaže, ki je zamakala, zelenico odstranil in po popravilu površino asfaltiral, na nekdanji zelenici pa so začeli brezplačno parkirati (predvsem) okoliški stanovalci.
Toda pred časom je podjetje Amino iz Murske Sobote, ki je lastnik podzemne garaže in strehe nad njo, tam uredilo plačljivo parkirišče, za katerega ima uporabno dovoljenje. Stanovalci lahko odtlej brezplačno parkirajo le še na funkcionalnem zemljišču blokov. Seveda se jezijo, saj je parkirnih prostorov tam občutno premalo. "Staninvest, ki je upravnik našega bloka, si je v imenu stanovalcev v sodnem postopku sicer prizadeval, da bi ta parkirišča ponovno postala last stanovalcev, vendar neuspešno," pravi ena od stanovalk Ulice Moše Pijada 23. To jo čudi, saj bi po njenem prepričanju zaradi dolgotrajne uporabe stanovalci morali imeti pravico do tega prostora. A vsa sodišča, ki so razsojala, so odločila drugače.

Na vsaki stopnji presojanja izgubili

"V zvezi s to parkirno ploščadjo je bilo pričetih več sodnih postopkov," potrjujejo v Staninvestu. Za ureditev pripadajočega zemljišča k stavbi Ulice Moše Pijada 23 so tako 2011. pričeli postopek za določitev pripadajočega funkcionalnega zemljišča k stavbi, sklepa sodišče kljub urgencam še ni izdalo. Etažni lastniki pa so se pritožili tudi na gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo manj zahtevnega objekta - podzemne garaže in ureditev parkirišč na strehi, ki ga je v letu 2016 Upravna enota Maribor izdala lastniku objekta - podjetju Amino.
Pritožbo so etažni lastniki na vsaki stopnji presojanja izgubili. Nazadnje je njihovo pritožbo zavrnilo Upravno sodišče RS in zoper to sodbo ni možno vlagati rednega pravnega sredstva. Leta 2017 je Staninvest po sklepu etažnih lastnikov vložil še tožbo za motenje posesti, ker je Amino ''s premikanjem betonskih ovir etažnim lastnikom onemogočil pakiranje na zahodni strani parkirne ploščadi". Tudi ta zahtevek etažnih lastnikov je na sodišču že pravnomočno zavrnjen.

Nimajo pravnega naslova

Kako, da stanovalci kljub večdesetletni uporabi prostora niso priposestvovali pravice do njegove uporabe, in kako je mogoče, da niso imeli predkupne pravice, smo vprašali Staninvest. "Naša družba je upravljanje stavbe prevzela v letu 2007. Po preveritvi dokumentacije smo ugotovili, da temelj vseh težav leži v bivšem sistemu družbeno usmerjene gradnje," odgovarja Barbara Kuhar Kumar iz Staninvesta. Pojasnjuje, da je gradbeno dovoljenje za stavbo Ulica Moše Pijada 23a, 23b in 23c v 1970. pridobival Stavbar Maribor, prav tako je Stavbar pridobil lokacijsko dovoljenje.

Nobenih ugodnosti za stanovalce

Situacija je zdaj takšna, da stanovalci (brezplačno) parkirajo tik ob blokih, veliko (plačljivo) parkirišče na ploščadi sredi dvorišča pa praviloma sameva. Med stanovalci majhen interes za parkiranje na parkirišču, ki je plačljivo 24 ur dnevno vse dni v letu, ne čudi, saj je cena prve pol ure parkiranja 0,50 evra, vsaka nadaljnja ura stane en evro. Firma Amino pa jim ne ponuja nobenih finančno ugodnejših možnosti.
Na vprašanje, ali še vidijo kakšne možnosti glede parkiranja avtomobilov stanovalcev na dvorišču, pri Staninvestu odgovarjajo: "Glede parkiranja na parkirni ploščadi so bila izkoriščena vsa pravna sredstva, tako da so možnosti za nadaljnje brezplačno parkiranje skoraj nične. Za parkiranje v prihodnje bo možno urediti nekaj novih parkirnih prostorov na drugih zemljiščih v okolici stavbe, ki so predmet postopka določitve pripadajočega zemljišča, vendar so tudi tukaj etažni lastniki vezani na izdajo sklepa, ki ga že nestrpno pričakujejo od leta 2011."

Luknjaste ceste za nekdanjo Metalko občina ne priznava za svojo, a redarji tam po besedah naše bralke redno pišejo kazni zaradi parkiranja.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta