Odkrivajmo Maribor: Kako kreativni turizem igra na čustva

Klemen Polanec Klemen Polanec
05.11.2019 18:16

Društvo Hiša je gostilo 45 mladih iz desetih evropskih držav, ki so pod okriljem projekta Odkrivanje Maribora razvijali potencialne turistične produkte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od skupin je izoblikovala turistični pohod po Mariboru, katerega glavna tema je voda.
Sašo Bizjak

Kreativni turizem je za mnoge posameznike še neznan pojem, čeravno ga mnogi označujejo za novo generacijo turizma. Turisti si namreč ne želijo več brezosebnih potovanj in ogledov, ampak aktivno participacijo ter pristni stik z lokalnim prebivalstvom. "Takšnega turizma je relativno malo, ne samo v Mariboru, temveč na območju celotne Slovenije. Prav zaradi tega, ker Slovenija postaja zelo zanimiva turistična destinacija, se akterji vedno bolj zavedajo, da ni pravi odgovor vedno samo masovni turizem, kot smo mu lahko priča v Ljubljani ali na Bledu, temveč tudi kreativni turizem," pravi Mateja Meh, predstavnica društva Hiša za stike z javnostmi.

Mladi so premalo vključeni

Prav zaradi tega je omenjeno društvo med 30. oktobrom in 6. novembrom v Mariboru gostilo 45 mladih iz desetih evropskih držav, ki so pod okriljem projekta Odkrivanje Maribora spoznavali mesto ob Dravi, kreativne industrije in kreativni turizem. Glavni namen tega projekta Erasmus+ je razvijanje turističnih produktov.

Turistični sprehod Spomin vode

Razvoj turističnih produktov z visoko dodano vrednostjo je odgovor na vprašanje, kako tudi Maribor razviti v kreativno in trajnostno naravnano turistično destinacijo. Tako so mladi iz desetih evropskih držav osem dni razvijali nove turistične produkte na temo Maribora. Končni predstavljeni rezultati so še v delovnih verzijah. Ena od skupin je izoblikovala pravi turistični pohod po Mariboru, katerega glavna tema je voda. Zato so sprehod poimenovali Water Memory (Spomin vode), ki bi, če bi ga implementirali, turiste popeljal po mariborskih vodnih znamenitostih, vse od Treh ribnikov, mimo fontane pred Prvo gimnazijo do Vodnega stolpa in splavarjenja na reki Dravi. Zraven tega so razvili tudi prototip aluminijaste skodelice, s katero bi se lahko sprehajalec na različnih destinacijah odžejal in užival ob mariborski vodi.

Kako mladi iz tujine vidijo Maribor in kje prepoznajo naše skrite potenicale, so predstavili v Pekarni.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta