Odmevi na Ofem: "Marsikdo od športnikov se bo pojavil na olimpijskih igrah in se bo spominjal prvih iger v Mariboru"

Jon Knez Jon Knez
30.07.2023 20:22
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor: "Ofem je lahko v ponos ne le regiji, ampak celotni Sloveniji. Maribor je postal del velike olimpijske družine in potrdil sloves Slovenije pri organizaciji velikih dogodkov. Izvedljiv ne bi bil brez pomoči vlade, ki je v negotovih časih zagotovila sredstva za sofinanciranje infrastrukture in organizacije festivala. Objekti, ki smo jih v rekordnem času vzpostavili za potrebe Ofema, bodo še dolgo dom športnikom. Omogočena bo organizacija velikih tekmovanj, o čemer se z EOC, kjer so dejali, da bi Maribor v prihodnje lahko gostil tudi tekmi U19 ali U20 v atletiki, že pogovarjamo. Skupaj nas lahko veseli dejstvo, da je bil projekt s strani EOC že prepoznan kot eden najbolje organiziranih v olimpijski družini. Doseženi so vsi cilji, ki smo si jih zastavili. Pridobitev znanja, trenutni gospodarski učinki in seveda bodoči multiplikativni učinki. Verjamemo, da bo to še utrdilo sloves Slovenije kot uspešne gostiteljice velikih športnih tekmovanj in pripomoglo k organizaciji nadaljnjih športnih dogodkov." 

Robert Balen

Franjo Bobinac, predsednik OKS: "Maribor in Slovenija sta dokazala, da sta izjemna gostitelja. Festival je bil uspešen. To ni le moje mnenje, temveč mnenje športnikov, gostov iz tujine in olimpijskih komitejev. Večina jih, vključno s predsednikom EOC Spyrosom Capralosom pravi, da je to eden najboljših, če ne najboljši Ofem doslej in da smo visoko postavili bariero. Bili smo dobri, a vemo, da se še da kaj izboljšati. Predvsem pri infrastrukturi. Entuziazem župana in direktorice je bil viden, opravili so odlično delo. Imeli so dobro podporo. Že otvoritvena slovesnost je bila izjemna, še bolj nas je povezala z gosti iz tujine in jih navdušila, da so bili polni pričakovanj. Slovenski športniki so se odlično odrezali, dosegli so devet medalj. Tudi s tega vidika so igre za nas uspešne. Spremljali smo bodoče olimpijske šampione. 54 dobitnikov medalj na vseh dosedanjih Ofemih je kasneje osvajalo olimpijske medalje. Tudi, če ne bodo več tekmovali, so v Mariboru dobili neprecenljive življenjske izkušnje. 

Igor Napast

Tone Vogrinec, oče slovenskega smučanja: "Po debaklu z Univerzijado, je bilo v Mariboru dovolj hrabrosti za organizacijo te izjemno zahtevne prireditve. Presenečen sem, na kako visokem nivoju je bilo vse organizirano. Ljudje si ne znajo predstavljati, koliko dela je potrebnega za izvedbo česa takega. Sploh pri logistiki. Pogovarjal sem se s tujimi udeleženci in vsi so pohvalili organizacijo. Pravijo, da na tako dobrih igrah še niso bili. Kar zadeva športne dosežke, je jasno, da ti niso na nivoju olimpijskih iger. Kdor je pričakoval vrhunske rezultate v atletiki ali kje drugje, je morda razočaran, ampak ti mladi bodo domov odnesli zelo lepe spomine, lepote Slovenije in Maribora, nova prijateljstva. Najpomembneje pa je, da se bo marsikateri od teh športnikov čez nekaj časa pojavil na olimpijskih igrah in se bo spominjal svojih prvih iger v Mariboru. Ti mladi so tudi bodoča evropska inteligenca. Ko bodo imeli poklic, bodo obujali spomine na dogodke v Mariboru in enkrat za vselej ugotovili, da Slovenija ni Burundija. Marsikdo je bil prvič v Sloveniji in verjamem, da so bili pozitivno presenečeni."

Igor Napast

Mima Jaušovec, teniška legenda: "Kot Mariborčanka sem zelo vesela in ponosna, da smo gostili takšen dogodek, s katerim je živelo celo mesto. Veliko pohval smo dobili, na tenisu nam je romunski delegat rekel, da takšne organizacije in gostoljubnosti na Ofemih še ni doživel. Veliko je k temu pripomogla bližina prizorišč. Sama sem si vzela prost teden, da sem lahko ves čas prisotna na dogodku. Zares sem uživala. Uživali so tudi športniki. Največ sem sicer bila na tenisu, a sem povsod videla njihov trud, željo po uspehu. Za njih je bila to čast, da nastopajo na prvem večjem mednarodnem tekmovanju, kjer se borijo za medalje. Govorila sem tudi z ogromno prostovoljci iz tujine, ki so že bili na večjih tekmovanjih in so bili vsi navdušeni. Nad hrano, gostoljubnostjo in tekmovanjem. Čim so v igri medalje in je dogodek imenovan olimpijski, je to poseben čar. Že sama otvoritev je bila izjemna, lahko se kosa s tovrstnimi dogodki v tujini. Posebej me je presenetila predsednica države, ki je obiskala praktično vsa prizorišča. Marsikje sem jo srečala. To je zagotovo mladim dalo dodaten navdih."

Maribor - Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor 
Tadej Regent

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor: "V Mariboru doživljamo turistični utrip, primerljiv tistemu v sicer precej bolj uveljavljenih evropskih destinacijah. Trenutno težko ocenimo, katerih turistov je največ, saj so praktično iz celotne Evrope, a pričakujemo, da bo festival ustvaril okoli 6 odstotkov vseh mariborskih prenočitev v letošnjem letu. Ofem je med drugim ogromna promocijska investicija v evropsko tržišče in dokaz, da ima organizacija športnih tekmovanj na najvišji ravni v našem mestu, pa tudi izven, izjemen potencial. Na podlagi trendov se nadejamo, da se bo visok turistični utrip nadaljeval tudi v avgustu, ter se že intenzivno pripravljamo na jesensko, predvsem vinsko-kulinarično obarvano sezono. Jezik športa nagovarja večino svetovne populacije. To s pridom izkorišča Slovenija kot država, ki del promocije vrši preko naši najuspešnejših športnikov. Tudi Maribor znova in znova dokazuje, da sodi med najboljše gostitelje športnih dogodkov. Pa naj gre za Zlato lisico, Svetovni pokal v Downhillu, Ofem, Ligo prvakov ali morda kak drug urbani šport."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta