(INTERVJU) Nataša Ritonija: Postavili smo odlične temelje za športne dogodke v prihodnosti

Jon Knez Jon Knez
31.07.2023 05:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ofem je za vami. Kako ga ocenjujete?

"Zelo smo zadovoljni, saj so zadovoljni športniki, trenerji, spremljevalci, osebje, na koncu je služilo še vreme. Tekmovanja so potekala, kot smo si zamislili. Dokazali smo, da znamo izpeljati dogodek na najvišjem nivoju. Zadovoljna in ponosna sem."

Predsednica koordinacijske komisije Evropskega olimpijskega komiteja (EOC) Guro Lium je pred pričetkom iger rekla, da se v Mariboru obeta najboljši Ofem do zdaj. Kaj reči po koncu?

"Povem lahko, kar slišim. Dobili smo veliko pohval tako od koordinacijske komisije kot predsednika EOC Spirosa Capralosa in nacionalnih olimpijskih komitejev. Veseli me, da so prepoznali naš trud. Od marsikoga smo slišali, da so to najboljše igre doslej. Otvoritvena slovesnost je bila nekaj najboljšega pri nas v zadnjih letih."

Kaj vse ste morali prebroditi, odkar je bil Ofem dodeljen Mariboru?

"Zraven sem od samega začetka. Brez dobre ekipe ne bi šlo. Najprej smo morali prepričati ljudi, da so začeli verjeti v naš projekt. To je bilo zelo težko. Marsikomu je najbrž težko razumeti, kako velik in obsežen projekt je to. Sami smo si ogledali tri podobne prireditve, tako da smo točno vedeli, kaj nas čaka. To je bila naša prednost. Zdaj nam nekdanji skeptiki priznavajo, da je to nekaj, kar si je Maribor zaslužil. Maribor smo z Ofemom postavili v središče evropskega športnega sveta in postavili odlične temelje za športne dogodke v prihodnosti."

Zadovoljna in ponosna je Nataša Ritonija po koncu Ofema, a delo še ni končano. Ali se bo vrnila na občino, ni razkrila.  
Andrej Petelinšek

Kaj bo Maribor odnesel od Ofema, kaj se bo naučil ali pa se je že?

"V prvi vrsti športno infrastrukturo. Naši atleti bodo z novo dvorano na Poljanah imeli izjemne pogoje. Obnovljena je dvorana Tabor, tukaj bo ostala tudi športna oprema. Ne nazadnje pa smo pridobili ogromno znanja. Verjamem, da smo sposobni organizirati kakršnokoli tekmovanje na najvišjem nivoju. Tudi evropska prvenstva."

Nekaj kritik je letelo, da dogodki na Ofemu niso namenjeni meščanom.

"Otvoritvena slovesnost je namenjena športnikom. Koncept prireditve je bil zasnovan, da so oni v središču. Zelo smo tudi zavezani protokolu in kvotam EOC. Na žalost Maribor nima tako velikega prizorišča, da bi lahko povabili veliko domačih gledalcev. Potrudili smo se s prenosom na TV Slovenija, da so lahko ljudje v živo spremljali otvoritev. Za splošno javnost smo imeli na voljo le tisoč vstopnic, ki so pošle v nekaj minutah. Želeli bi si več, ampak je situacija pač bila takšna, kot je bila."

Andrej Petelinšek

Bi danes naredili kaj drugače?

"Organizacijsko smo zadeve dobro peljali. Zelo natančno smo preučili prejšnje Ofeme in izzive, ki so jih imeli naši predhodniki. Odlično organizacijsko ekipo smo imeli. Bili smo motivirani, da naredimo presežek v mestu. Najtežja je bila negotovost glede financiranja. Kar velika organizacijska ovira je to bila, saj smo imeli pogodbene obveznosti. Želela bi si, da bi bilo to urejeno prej. Ekipa se je sčasoma širila glede na potrebe po oddelkih. S kadrom nam je zelo pomagal Olimpijski komite Slovenije. Njihovo osebje smo vključili v organizacijsko strukturo. Tega se prejšnji organizatorji niso posluževali. Mislim, da smo se dobro odločili, ker oni zelo dobro poznajo ozadje tovrstnih dogodkov. Odstopili so nam skoraj ves razpoložljivi kader. Ekipa sicer ni tako velika, kot si morda mislite. Ožja ekipa - 75 ljudi - je precej manjša, kot je bila lani v Banski Bystrici."

Kateri šport, katero prizorišče bi posebej izpostavili?

"Navdušena sem bila na košarko 3x3. Trg Leona Štuklja se je izkazal kot odlično prizorišče. V prihodnosti velja razmisliti, da bi tam izvedli še kakšne športne dogodke. Tudi rolkanje v skejtparku me je navdušilo. Ta šport pritegne mlade. Odlična sta bila tudi cestna kolesarka dirka in gorsko kolesarjenje. Nasploh so bili vsi športi zelo dobro obiskani, tudi dvoranski. Sploh na atletiki je bilo ogromno gledalcev. Zdaj vidimo, da se je splačalo vložiti v to infrastrukturo."

Andrej Petelinšek

Bi pa bilo še boljše, če bi se projekt začel prej in bi bili dvorana in tribuna do Ofema končani.

"Res je. Bo pa projekt zaključen v septembru in že se dogovarjamo za kandidaturo za izvedbo evropskih mladinskih prvenstev v atletiki. Maribor je premajhen, da bi si lahko privoščil evropsko prvenstvo za profesionalne atlete, ker bi potrebovali dva stadiona skupaj. Zadostuje pa infrastruktura za mladinska tekmovanja."

Gorsko kolesarstvo, rolkanje in košarka 3x3 so bili letos prvič na Ofemu. Bi še bil prostor za kak šport, morda veslanje ali kajak?

"Veslanje smo že uvrstili v program, saj bi Lent bil odlično prizorišče. Morali smo ga umakniti iz več razlogov. Glede na to, da prenova Lenta še ni zaključena, je to bila dobra odločitev. Nemogoče bi bilo izpeljati tekmovanje. Bi pa si v prihodnje vsekakor želeli obuditi šport na Dravi."

Kako dolgo se še boste zdaj ukvarjali z Ofemom?

"Po pogodbi smo dolžni šest mesecev po zaključku festivala dostaviti zaključno poročilo, ki mora biti zelo podrobno. Veliko dela nas še čaka. Poročila moramo pripraviti za različne deležnike. Še pol leta bomo torej delali na projektu."

Ko zaključite s tem, kam vas bo vodila pot naprej? Se boste vrnili na občino?

"Najprej bom šla na dopust, kjer si bom vzela čas za razmislek. Verjamem, da se bom odločila pravilno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta