(ODZIV NA KOMENTAR) Livarji vseh parkirišč, združite se (2)

27.05.2024 06:00

Večer, 22. 5. 2024

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Oglašam se na ta članek in mislim, da se zgodba ponavlja. V Mariborski livarni Maribor (MLM) sem bil zaposlen od leta 1969 do leta 2004, zato lahko povem naslednje. Bil sem tudi predsednik sindikata Neodvisnost - KNSS v MLM. Nekega jutra se je pojavil, mislim, da Nigrad, pripeljali so opremo s hišico, da uvedejo plačilo parkiranja pod dvoetažnim mostom za vozila delavcev MLM in Henkla. Nigrad je to delal v imenu občine Maribor.

Od začetka je bilo videti, da bo tako, ampak v delovni organizaciji je prišlo do protestov, zakaj parkirnina. Vedeli smo, da je to naše. Potem so se aktivirali pravna služba, vodstvo MLM in sindikati MLM, da ugotovijo, kako in kaj. Pravno službo je vodila ga. Milena Bratušek. Kolikor se spominjam, je Oreško nabrežje pod Livarno v šestdesetih letih pripadalo MLM, tja so vozili žlindro in odpadne zadeve iz talilnih peči. Občina Maribor je nato tam spodaj, ker je gradila cesto ob Dravi, vzela to zemljišče za ureditev ceste do MTT. Kolikor vem, je tedaj občina Maribor vzela to zemljišče in MLM dala zemljišče tam, kjer je dvoetažni most, tako je prišlo do zamenjave in je zemljišče last MLM. Ko je pravna služba MLM to preverila v zemljiški knjigi, mislim, da tudi dokumente o prenosu lastništva, je bilo ugotovljeno, da pripada sedaj zemljišče pod mostom MLM in Henklu. Po tem je Nigrad umaknil vso opremo za plačevanje parkirnine in so lahko delavci MLM in Henkla parkirali brezplačno.

Vem, da to parkirišče vabi, da na njem nekdo zasluži v škodo delavcev. Moje mnenje je, da bi lahko raziskovalno novinarstvo ugotovilo, kako je do tega prišlo in ali svetniki MLM vedo, kdo je lastnik. Predvidevam, da je sklad, ki gospodari z MLM, tudi to zemljišče predal občini, kar pa je malo verjetno. Zato naj se to ugotovi. Toliko se spominjam, ker gre za dolgo obdobje.

Ivan Kranvogel, Zgornja Kungota

(KOMENTAR) Livarji vseh parkirišč, združite se

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta