Odzivi na predlog povišanja turistične takse

Kaj o zvišanju turistične takse menijo Vasja Ilešič, predsednik združenja malih hotelirjev v Mariboru in direktor hotela Betnava, Zekira Marković, solastnica mariborske restavracije Baščarščina v Poštni ulici in Rajko Kotnik, predsednik sveta Mestne četrti Radvanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Mariborski župan Saša Arsenovič je na proračunski seji mestnega sveta razkril, kako bi lahko dodatno napolnili občinsko blagajno. Mestnim svetnikom bo že kmalu na dopisni seji predlagal, da bi Maribor dvignil turistično takso na dva evra in posledično tudi promocijsko takso na 0,5 evra. Turistična in promocijska taksa, ki sta bili doslej 1,59 evra, bi tako že s 1. aprilom, če bodo svetniki predlog podprli, bili 2,5 evra. Ob vedno večjem številu turistov v mestu ob Dravi bi se tako samo letos v občinsko blagajno zaradi tega zvišanja steklo dodatnih 300 tisoč evrov, v letu 2020 pa skoraj 500 tisoč evrov več. Maribor bi se s turistično takso 2,5 evra izenačil s Celjem ali Ptujem, medtem ko imajo najvišjo takso 3,13 evra v Ljubljani, Bohinju in na Bledu.

 Vasja Ilešič, predsednik združenja malih hotelirjev v Mariboru in direktor hotela Betnava
Osebni Arhiv

"Nismo a priori proti dvigu, imamo pa pomisleke pri tem. Gre predvsem za to, da nas zanima, kaj se bo s tem denarjem naredilo, kaj si od tega zvišanja lahko obetamo in kakšni so načrti za prihodnost. Prepričani smo, da bi ta denar moral ostati v turistični panogi. Imamo veliko stvari, o veliko stvareh govorimo, da jih imamo, ampak nihče za nas v resnici ne ve, zato je pomembno, da se končno odločimo, kaj bo turistična rdeča nit. Maribor nujno potrebuje produkt, po katerem bo prepoznaven v evropskem merilu, in če se bomo uspeli dogovoriti, da bomo vsi pluli v isto smer, isto govorili, isto promovirali, verjamem, da nas čakajo boljši in lepši časi. Bi pa nas tudi veselilo, če bi nas hotelirje kdo kdaj kaj vprašal, saj takšno povišanje vpliva neposredno na nas. Res je, da turist plača turistično takso, a tako se tudi zviša končna cena prenočitve, in če nisi konkurenčen s ponudbo z drugimi mesti, to vpliva neposredno tudi na hotelirje. Če se primerjamo z Ljubljano, je res, da ima še višjo takso, vendar so oni že pred leti naredili določene korake v turizmu in danes žanjejo uspehe na račun tega."


Zekira Marković, solastnica mariborske restavracije Baščarščina v Poštni ulici
Igor Napast

"O dvigu turistične takse za slab evro ne bi preveč polemizirala, ker v tem ne vidim nobenih težav, še posebno ker se bomo šele s tem izenačili z nekaterimi drugimi občinami po Sloveniji. Maribor je namreč turistična občina in prav je, da ima od tega nekaj tudi mesto. Sama ne opažam, da bi se gostje pritoževali zaradi turistične takse, tudi mi, ko gremo na Hrvaško, kjer je precej dražje, se ne. Glede na to, da se Maribor turistično hitro razvija in da nas obišče vse več tujcev, predvidevam, da se bo taksa v prihodnjih letih še zviševala. Bo pa mesto moralo narediti več za to, da bodo gostje tu ostali več kot en dan, še vedno je namreč preveč takih, ki se v mestu ustavijo le za nekaj ur."


Rajko Kotnik, predsednik sveta Mestne četrti Radvanje
Sašo Bizjak

"O dvigu se na mestni četrti še nismo pogovarjali, a vztrajali bomo in se borili, da del turistične takse pride nazaj na tisto območje, kjer se ustvari. V preteklosti je o tem že tekla beseda, sedaj bomo dialog zaostrili. To smo se dogovorili na svetu mestne četrti. Glede na to, kako se hvalimo, da se je dvignilo število prenočitev, in po naših podatkih je 40 odstotkov prenočitev realiziranih v Radvanju, pripravljamo pobudo na Mestni četrti Radvanje, da ta mini lokalna skupnost dobi med tretjino in četrtino ustvarjenega turističnega prihodka. Da se torej del turistične takse vrne v kraj z namenom, da se ustvarjajo še boljši pogoji za turiste in domačine, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta