Olimpijski festival evropske mladine prihodnje leto v Mariboru. Kako je ta teden v Banski Bystrici v Slovaški?

Branka Bezjak Branka Bezjak
28.07.2022 14:29

Pri organizaciji letošnjega Olimpijskega festivala evropske mladine aktivno sodeluje tudi mariborska ekipa, ki bo prihodnje leto v vlogi gostitelja. Poročevalca Večera sta že na poti na Slovaško.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa mariborčanov je pomagala urediti prizorišče za plavanje. 
Fb Eyof Maribor 2023

Mesto Banska Bystrica v osrednji Slovaški ta teden gosti Olimpijski festival evropske mladine (EYOF Banska Bystrica 2022). Med 48 reprezentancami držav iz Evrope, ki jih sestavljajo mladi, stari od 15. do 18. let, je tudi 97 slovenskih športnikov in športnic, ki se potegujejo za najvišja mesta v vseh desetih športnih panogah. Prve medalje in uvrstitve v nadaljnje kroge tekmovanj so naši perspektivni športniki že osvojili. Srebro je v sredo najprej osvojil judoist Bežigrada Tobias Fürst Črtanič, nato je bila srebrna tudi plavalka ravenskega Fužinarja Nija Gerdej v disciplini 200 m prsno. Naša košarkarska ekipa pa je denimo v sredo kar za 40 točk ugnala ekipo Srbije. Zadnje tekme, odločilni dvoboji in finala bodo še v zadnjih dveh dneh, jutri in v soboto. So pa tokratne poletne športne igre nekaj posebnega. Na sobotni večerni sklepni slovesnosti bo namreč zastavo prevzela Nataša Ritonija kot predstavnica Maribora oziroma direktorica OFEM 2023 (EYOF Maribor 20223), ki bo naslednje leto organizator tega festivala v našem mestu.

slovenske zastave pri nastanitvi slovenskih športnikov Banska Bistrica Eyof ofem
Fb Eyof Maribor 2023

Ves čas iger, nekateri so bili tam že pred uradnim začetkom, je zato v Banski Bystrici prisotna tudi mariborska ekipa, skupno se jih bo izmenjalo 29, da od blizu spremljajo potek dogodka. Še več, po besedah Ritonije niso le opazovalci, ampak so tudi aktivno sodelujejo pri ključnih procesih, področjih. "Denimo pri transferjih, logistiki, markentingu, managementu, pri VIP-oddelku, namestitvah, varovanju, akreditacijah, del ekipe tudi volontira na prizoriščih. Zelo sem ponosna ne ekipo, ki se je resnično aktivno vključila, daje pobude. V celoti so za tekme tudi pripravili dvorani za judo in plavanje," je povedala direktorica OFEM 2023. Njihov vsakdan je torej delovno intenziven, vrstijo se sestanki, da spoznajo vse vidike dogodka in nenazadnje tudi, da ne ponavljajo napak. Slovaškim organizatorjem se je denimo zataknilo pri prehrani, morali so spremeniti režim, da niso bile vrste predolge.

Na otvoritvi festivala in še nekaj dni za tem so bili v Banski Bystrici tudi mariborski podžupan Samo Peter Medved, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in podpredsednik OKS Tomaž Barada, ki je tudi predsednik Športne zveze Maribor. Tako so imeli tudi ti priložnost videti, da je to resnično velik organizacijski zalogaj. "Zavedati se moramo, da v Sloveniji še nismo organizirali takšnega dogodka. Gre namreč za večpanožni dogodek. Slovenci smo odlični organizatorji posameznih tekem, prvenstev, ki trajajo morda dva, tri dni. Tukaj bodo tekme v enajstih disciplinah, ob tem pa vse skupaj traja osem dni," Ritonija izpostavlja obseg tega mednarodnega dogodka.

Članica mariborske ekipe na informacijah za VIP, kar je v mestni hiši.
Fb eyof Maribor 2023

Sicer pa tudi ekipa Maribora redno vzpodbuja športnike na prizoriščih. Dobre uvrstitve se denimo obetajo v judu, atletiki (jutri, v petek, bo na finalnem teku 800 metrov najvišjo uvrstitev lovil Žan Ogrinc, član Atletskega kluba Poljane Maribor), pa tudi v tenisu. V tej disciplini stavijo tudi na člana ŽTK Maribor Nalo Kovačič in na Paola Angelija, ki sta v začetku tedna blestela tako posamično, kakor v mešanih dvojicah. Kakor sta preko tiskovne predstavnice športnikov Lene Gabršček sporočila v torek, sta ponosna, da sta se lahko udeležila tega festivala. "Pomeni mi podobno veliko, kakor če bi se uvrstil na olimpijske igre," je dejal Angeli. "To so sanje vsakega mladega športnika, ponosna sem, da lahko predstavljam svojo državo tukaj. Spremljam tudi tekme drugih. Slovenski športniki se med seboj podpiramo, čestitamo, ob slabih dnevih pa tudi tolažimo," pa je dejala Nala Kovačič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta