Olimpijskega športa na Pohorju se je udeležilo več kot 200 kolesarjev, a le pet v članski konkurenci

Igor Selan Igor Selan
26.06.2022 15:52

Po sobotnem evropskem prvenstvu v spustu je Maribor v nedeljo gostil še državno prvenstvo v gorskokolesarskem krosu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državnega prvenstva v olimpijskem krosu pod Pohorjem se je udeležilo več kot dvesto kolesarjev, v moški članski konkurenci pa je slavil Matic Kranjec Žagar (v rdeči majici)
Saso Bizjak

Idrijčanka Tanja Žakelj kljub 33. letom ostaja najboljša slovenska gorskokolesarska krosistka. Na 31. državnem prvenstvu v krosu, ki je tudi edina gorskokolesarska olimpijska preizkušnja, je brez težav premagala vso konkurenco in slavila še enajstič v tej preizkušnji. "Ja, nov mejnik, končno sem le ugnala Blažo Klemenčič z desetimi naslovi. Je pa bilo zelo vroče, tudi nova pohorska proga je zelo težka za dirkati. Je še nezvožena, že najmanjša napaka te lahko hitro stane kakšnega padca, pa tudi klanec navzgor je kar dolg in se kaj hitro vidi, kdo je fizično dober in kdo ne. Če bi bila konkurenca močnejša, bi seveda bilo še precej težje, tako pa sem si lahko zadala svoj tempo in vmes tudi uživala. Se pa na tej progi hitro pokaže, kdo dejansko obvlada kolo, se zna sprostiti in čim bolj tekoče odpeljati, kar je bistvo vsake dirke."

Kljub temu, da je na dirki nastopilo več kot dvesto tekmovalcev, so v članski konkurenci nastopile le tri kolesarke. Kot je povedala Žakljeva, je prav to eden od razlogov, da kljub letom še vztraja v kolesarstvu: "Ja, da potegnem punce naprej, da tudi mlajše pridejo na moj nivo ali pa še višje in da vmes ne nastane tekmovalna praznina."

Še manjša konkurenca pa je bila med člani, kjer sta se pomerila le dva kolesarja. Novo, nekaj več kot tri kilometre dolgo progo je petkrat zapored najhitreje prevozil Matic Kranjec Žagar: "Kljub izredni vročini mi je uspelo celo dirko narekovati ritem in voziti s konstantnim tempom. Proga je kar klančasta, prvi del je vzpon, ki je sicer precej netehničen, ima pa zato dobrih sto petdeset metrov nadmorske višine, sledi še zelo zahteven spust. Verjamem, da bo že prihodnje leto konkurenca močnejša."

Kot je povedal direktor dirke Iztok Kvas, v Društvu gorskih kolesarjev Pohorje razmišljajo, da bi na isti progi prihodnje leto izvedli tudi dirko Olimpijskega festivala evropske mladine (OFEM): "Imamo še eno možnost in sicer na vrhu Pohorja okrog naselja Bolfenk. Nam je pa ta vikend bolj ustrezalo izvesti dirko spodaj, ker smo od sobotnega evropskega prvenstva v spustu imeli tukaj na voljo vso potrebno infrastrukturo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta