Ovce v Pesnici je pokončal volk

Urban Červek Urban Červek
19.03.2020 16:23

Strokovnjaki Zavoda za gozdove in vodstvo Lovske zveze Maribor svetujejo vsem rejcem drobnice, da naj živali primerno zaščitijo in jih čez noč zapirajo v hleve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strokovnjaki menijo, da gre najverjetneje za klateškega volka.
Robert Balen

Preiskava je potrdila sum lovcev, da je bil volk tisti, ki je pred mesecem in pol v Kušerniku v občini Pesnica pokončal deset ovac, so sporočili iz Lovske zveze Maribor, ki združuje 45 lovskih družin na Štajerskem. Napad na drobnico se je zgodil med 1. in 2. februarjem, ko je v ograjenem pašniku za drobnico volk pokončal dve odrasli živali in osem jagnjet. Oškodovanec je primer takoj prijavil Zavodu za gozdove Slovenije in ob prijavi zatrjeval, da so mu ovce pokončali šakali, ki so se sicer že pred časom pojavili tudi v Slovenskih goricah.
Po ogledu kraja dogodka, ki so ga opravili strokovnjaki Zavoda za gozdove, so zaradi vrste poškodb podvomili, da je ubijal šakal. Vzorec sline pri vhodnih ranah so poslali na Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer so opravili genetsko analizo in potrdili domnevo, da ne gre za šakala. Analiza je pokazala, da je bil povzročitelj škode na drobnici volk, je zapisal Izidor Cojzer iz Zavoda za gozdove Slovenije. Dodal je še, da bodo strokovnjaki v nadaljevanju postopka poskušali ugotoviti, kateri "liniji" živali pripada oziroma od kod izvira volk, ki se je znašel v Slovenskih goricah. Menijo, da gre po vsej verjetnosti za klateškega volka, ki še išče teritorij in je brez tropa.
Strokovnjaki Zavoda za gozdove in vodstvo Lovske zveze Maribor svetujejo vsem rejcem drobnice, da naj živali primerno zaščitijo in jih čez noč zapirajo v hleve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta