Participativni proračun v Mariboru: Kako lahko občani od "šank diskusij" preidejo k delovanju

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
20.10.2020 02:00

Na spletni platformi www.mariborsodeluj.si se nabirajo predlogi, kako v okviru participativnega proračuna Maribor narediti prijetnejši za bivanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za izvedbo participativnega proračuna so Maribor razdelili na štiri območja, vsakemu je v dveh letih namenjenih 120.000 evrov.

Mestna občina Maribor je zagnala izobraževanja o participativnem proračunu, ki ga, pet let po pilotnem projektu v Radvanju, vendarle vpeljuje na območje celotne občine. Prva in zaradi epidemiološke situacije tudi zadnja delavnica v živo je bila v Kulturnem domu Pekre, kjer se je zbral dober ducat poslušalcev. Bojan Golčar, direktor Zavoda PIP, ki je zaspali projekt obudil skupaj s Fundacijo Prizma, in Neva Pipan iz kabineta župana MOM sta zbranim razložila, kako lahko občani od "šank diskusij" preidejo k delovanju, ki je v dejansko korist skupnosti. To je z neposrednim soodločanjem o porabi manjšega dela občinskega proračuna, mehanizmom, ki ga je v Sloveniji aktiviralo že 23 občin, o njegovih pozitivnih vplivih na demokracijo pa pričajo številne študije.

Vključeni tudi mladoletniki

Kot je znano, je za leti 2021 in 2022 v okviru participativnega proračuna na voljo skupno pol milijona evrov. Za izvedbo so Maribor razdelili na štiri območja, vsakemu je v dveh letih namenjenih 120.000 evrov. Prejšnji teden se je začela faza zbiranja predlogov, ki jih lahko na osrednji platformi www.mariborsodeluj.si podajo posamezniki s stalnim prebivališčem v MOM, stari najmanj 15 let. Registrirajo se s svojim imenom in priimkom ter emšom.

Prva in zaradi epidemiološke situacije tudi zadnja delavnica v živo je bila v Kulturnem domu Pekre.
Tadej Regent

Predlogi morajo ustrezati določenim kriterijem, je poudaril Golčar. Poleg tega, da so v javnem interesu in dvigajo kakovost bivanja, morajo biti, kadar gre za fizične posege v prostor, obvezno na zemljišču v lasti MOM. Izločene bodo ideje, ki so že umeščene v mestni proračun, odpadejo denimo prijave kulturnih prireditev, ki lahko denar dobijo iz občinskih letnih programov. Nesprejemljivo je tudi, da bi bil predlagatelj izvajalec projekta.

Projekti med 2000 in 20.000 evri

Idejo je treba tudi čim natančneje opisati in navesti, kako bi jo lahko izvedli in k čemu konkretno bi doprinesla, določiti lokacijo in po želji dodati slikovno gradivo. "Zelo pomembno je, kako boste opisali projekt. Če ga boste dobro utemeljili, bo manj verjetno, da ga bo strokovna skupina izločila," je povedal Golčar.

Bojan Golčar: "Zelo pomembno je, kako boste opisali projekt."
Andrej Petelinšek

​Prijavitelj bo moral tudi oceniti vrednosti projekta, ki se lahko giba med najmanj 2000 in največ 20.000 evri. Pri tem je občanom v pomoč okvirni stroškovnik, objavljen na omenjeni spletni strani. Pomembno je vedeti tudi, da lahko občan svojo idejo poda za katerikoli del mesta, ne nujno na območju svoje matične mestne četrti (MČ) ali krajevne skupnosti (KS).

Glasovanje bo elektronsko

Predloge bo preučila strokovna komisija, ki jo imenuje župan. Ideje, ki bodo ustrezale kriterijem, gredo na seznam za glasovanje. To bo elektronsko in bo med 3. in 10. decembrom potekalo na spletni aplikaciji na že omenjenem spletnem naslovu. Pri tem bo lahko posameznik glasoval samo za predloge znotraj enega območja, katerega, si bo izbral sam. Glasoval bo lahko za več projektov v skupni vrednosti največ 40.000 evrov. Se pa mora občan, na enak način kot pri oddaji predlogov, registrirati v sistem. Torej z geslom, ki ga na svojo elektronsko pošto dobi na podlagi vpisa svojega imena in priimka ter emša. "Zavedamo se, da lahko pride do zlorab," je izpostavil Golčar. V primeru, da nekdo ugotovi, da se s svojimi osebnimi podatki ne more registrirati, naj to sporoči organizatorjem, da bodo poskrbeli za odpravo zlorabe.

Neva Pipan: "Pomembno je, da se ljudje angažirajo."
Tadej Regent

Tisti, ki dostopa do spleta nimajo ali pri e-opravilih niso spretni, se lahko v času uradnih ur obrnejo na svoje MČ in KS, Zavod PIP na Gosposvetski cesti 83 ali Fundacijo Prizma v Tkalskem prehodu 4, kjer lahko svoje predloge v času uradnih ur oddajo preko klasičnih obrazcev, pomoči bodo deležni tudi pri glasovanju.

Izobraževanja le po spletu

Projekti, ki bodo na posameznem območju dobili največ glasov, bodo umeščeni v proračun za leto 2021 ali 2022. Dobili bodo tudi svojega skrbnika. Tu pa se vključenost občanov še ne konča. Kako daleč je izvedba posameznega projekta, bodo namreč lahko spremljali na spletni platformi.

Golčar je izpostavil, da se lahko zgodi, da v posamezni MČ ali KS ne bo izveden noben projekt, bodisi, ker za to območje sploh ne bo predlogov, bodisi, ker ne bodo prejeli zadostnega števila glasov. "Zato je pomembno, da se ljudje angažirajo, če želijo, da se na njihovem območju kaj zgodi," je poudarila Pipanova. Ob tem je ena od poslušalk izpostavila, da je informiranost občanov glede participativnega proračuna slaba, roki za izvedbo pa izjemno kratki. Županova sodelavka je pojasnila, da so kampanjo šele začeli, da bodo obveščali s plakati in med drugim z zloženko, ki bo priložena mestnemu časopisu, ki gre v vsa gospodinjstva.

​Izobraževanja pa bodo poslej izvajali le po spletu z aplikacijo Zoom vsako sredo ob 18. uri in vsako soboto ob 10. uri vse do 28. oktobra. Povezave za vključitev bodo pravočasno javno objavili, napovedujejo. "Zelo si želimo, da proces uspe. Vemo, da denarja ni stimulativno veliko, želeli bi si ga več, a vmes je posegla covid situacija. Če nam bo uspelo, obstaja velika možnost, da bomo participativni proračun delali tudi leta 2023 in da bo denarja takrat več," je optimističen Golčar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta