Participativni proračun v Mariboru: Prispelo že več kot 120 predlogov, zbirajo jih še do torka

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
06.11.2020 12:05

Imate predlog, kako izboljšati kakovost življenja v mestu? Mariborska občina letos uvaja participativni proračun, kjer lahko predlagate svoje ideje v vrednosti med 2000 in 20.000 evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ena od občank je predlagala obnovo kopališča TAM. Njen predlog bo najbrž izločen, saj ponovna vzpostavitev koplaišča zagotovo ni možna v vrednosti do 20.000 evrov.
Marko Vanovsek

Mestna občina Maribor je letos vendarle zagnala mehanizem participativnega proračuna, ki občanom omogoča odločanje o manjšem delu proračunskih sredstev. Kljub kratkim časovnim rokom se je na spletno stran www.mariborsodeluj.si doslej nateklo že več kot 120 predlogov občanov, kako izboljšati bivanje v mestu.

Od muzeja starodobnikov do javnih stranišč

Ideje kot so prvi hibridni muzej starodobnikov na svetu, kolesarski poligon oziroma tako imenovani pumptrack, razstavišče na prostem, medgeneracijsko igrišče, eko pametne klopi, strategija za odstranjevanje grafitov, javna stranišča, fitnes na prostem, informativne table o pticah in igrala za starejše otroke je le nekaj že oddanih predlogov, ki po mnenju občank in občanov koristijo mariborski skupnosti.

Stara lokomotiva na glavni mariborski železniški postaji propada.
Janko Rath

Predlogi naslavljajo tudi nekatere pomanjkljivosti kot so preveč prometne ulice, odprte avtobusne postaje, odlaganje odpadkov, propadajoče stavbe, otroška igrala v slabem stanju, neurejene parkirne prostore ter nekatere slabo označene kolesarske in sprehajalne poti. "Skozi predlagane projekte vidimo veliko zanimanje občanov za aktivno participacijo, povezovanje in sodelovanje pri ustvarjanju pogojev za dvig kakovosti bivanja v lokalnem okolju, kar je tudi glavni cilj uvedbe participativnega proračuna v MOM," so z odzivom občanov zadovoljni na občini.

Zbiranje predlogov se izteka

Zbiranje predlogov se zaključi v torek, 10. novembra. Do takrat lahko predlagatelji, ki so svoje ideje že oddali, v aplikaciji svoje predloge še spreminjajo, dopolnjujejo in dodajo fotografijo ali kakšen drug dokument, ki bo še dodatno prepričal občane v glasovanje za prav njihov predlog. 

Najti je najrazličnejše predloge, tudi ureditev Pekerske gorce.
Igor Napast

Zbrane predloge bo po 10. novembru pregledala komisija, ki bo preverila, ali so izvedljivi, skladni z zakonodajo, znotraj občinskih meja, če imajo realno oceno vrednosti ter ali so v skladu z drugimi merili in pogoji. Potrjeni predlogi gredo nato na glasovanje, ki bo zaradi epidemije med 3. in 10. decembrom potekalo izključno elektronsko. "O napredovanju izvedbe projektov bodo občani ažurno obveščeni od 21. decembra naprej," še zagotavljajo na občini.

Eden prvih predlogov govori o tem, naj občina v Magdalenski park postavi več klopi.
Sašo Bizjak

Spomnimo, za participativni proračun je mariborska občina za leti 2021 in 2022 odmerila pol milijona evrov. Za izvedbo pa Maribor razdelila na štiri območja, vsakemu je v dveh letih namenjenih 120.000 evrov. Sodelujejo lahko vsi občani, starejši od 15 let in sicer tako, da se na spletni strani www.mariborsodeluj.si prijavijo s svojim imenom in priimkom ter emšom. 

Razporeditev mariborskih MČ in KS na štiri območja
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta