PGD Pobrežje: Že 90 let skrbijo za gasilski podmladek. Zanje so ob jubileju pripravili posebne igre

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
29.10.2023 04:26

S slovesnostjo in športnimi igrami, ki se jih je udeležilo okoli 60 mladih, so zaznamovali 90 let od ustanovitve gasilskega naraščaja pri tem gasilskem društvu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi gasilci
Anita Kirbiš

V PGD Maribor Pobrežje imajo od 110 članov kar 40 mladih gasilk in gasilcev. Konec septembra so tako svečano obeležili 90 let od ustanovitve gasilskega naraščaja, pripravili pa so tudi srečanje gasilske mladine II. sektorja Gasilske zveze Maribor (GZM) s športno-družabnimi igrami.

Prisotne je nagovoril predsednik PGD Pobrežje Gorazd Mlakar in povedal, da začetki gasilskega podmladka segajo v leto 1930, leta 1932 pa je dejansko bilo ustanovljeno. Ob 70-letnici ustanovitve so razvili tudi prapor, na katerega so izjemno ponosni. Njegovim pozdravom in čestitkam se je pridružil tudi predsednik mladinske komisije Jaka Zupanič ter spomnil na prvo pomembno zmago mladih gasilcev leta 1971 na republiškem tekmovanju mladinskih in pionirskih enot v Novi Gorici. "Mladinci so si z osvojenim prvim mestom pridobili zlato tekmovalno značko in srebrno sekirco najboljše desetine, ki jo skrbno hranimo. Čelade so bile narejene iz lepenke, oba eksponata pa sta razstavljena med kopico najrazličnejših pokalov. Zagotovo velja omeniti še izjemne uspehe naraščajnikov na državnem tekmovanju mladih gasilcev v Kragujevcu."

Slavnostni govornik, predsednik GZM Darko Hergamas, je prav tako izpostavil pomen gasilskega naraščaja tako za GZM kakor za gasilstvo v Sloveniji nasploh, saj "za gasilca ni dovolj navdušenje, temveč je potrebno veliko znanja. Prihodnost organiziranega slovenskega gasilstva, ki ima več kot 150-letno tradicijo, je prav v gasilskem podmladku, zato z veseljem podpiramo programe, namenjene mladim. Hvaležni smo vsem staršem, ki nam zaupajo svoje otroke, da na tak način aktivno preživljajo prosti čas in spoznavajo timsko delo, ki je temelj gasilstva." Navzoče je nagovoril in čestital tudi poveljnik II. sektorja GZM Silvo Mikl. V zaključnem delu so podelili zahvale. Kulturni program so oblikovali trije mladi naraščajniki PGD Maribor - Pobrežje Vid Gašperut, Loti Železnik in Andrej Železnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta