(PISMO BRALKE) Malečnik drsi v prepad

16.04.2024 06:00

Malečnik je le streljaj oddaljen od prestolnice Štajerske, prav lahko pa bi bil v drugi državi, v eni od afriških, da se razumemo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ambulanta v Malečniku
Sašo Bizjak

KS Malečnik - Ruperče je del občine Maribor. Druge največje občine v Sloveniji. Opevane, k turizmu stremeče občine. Krasno! Vendar morajo turisti ostati v strogem centru mesta, drugače se njihov vtis močno spremeni. Prvo veliko sramoto lahko vidijo na daleč, ob vstopu v mesto - propadlo Piramido, ki je bila včasih ponos, sedaj pa je ena od glavnih sramot mesta. Takoj pod njo sameva občinska gostilna, ob kateri se sprehajalcem kolca po starih časih. Veliko je še črnih točk v Mariboru, vendar stopimo raje nekaj korakov iz njega. Malečnik je le streljaj oddaljen od prestolnice Štajerske, prav lahko pa bi bil v drugi državi, v eni od afriških, da se razumemo.

Naše drago županstvo zna obljubljati, ja, to res zna. Žal pa se nato ravna po načelu: obljubiti in narediti je preveč.

Kaj vse naj bi že dobili: urejen center kraja, novo stavbo, v kateri bi združili vse, kar neka KS potrebuje, krožišče s podrtjem Duhove hiše in še in še. In kaj smo dobili: zaprtje ambulante in plazove. Seveda za plazenje naši stolčkarji niso krivi, da se skozi Malečnik po polžje plazimo že nekaj mesecev, pa nedvomno so. Letos nam je vsaj nekdo zgoraj prisluhnil in ni poslal snega, ker speljevanje v hrib bi bilo prava dogodivščina. Pa saj so postavili posodo s posipom, si bi pa ja postregli!

Meseci minevajo, videti ni nikogar. Prednost ima Lent, pa stadion. Tam milijončki kar kopnijo, tudi tisti občinski, ki padajo zraven nepovratnih sredstev. Dodaten milijonček za ogrevalno stezo se je našel čez noč. Saj je v Mariboru veliko bolj pomembno razgibavanje nekaj posameznikov kot ceste, ki jih potrebujemo vsi!

Torej - v Malečniku imamo še vedno dva kompleta semaforjev. Za zgornji del je zožitev še razumljiva, čemu pa služita semaforja v centru kraja, pa ni nikomur jasno. Brežina se je zarasla in promet je pod njo tekel desetletja do lanskega izrednega dogodka. Kaj lahko torej pričakujemo? Da bomo sedaj kar ostali pri tej ureditvi? Kakšen je plan? Na kaj se čaka? Zakaj se semaforja ne odstranita? Čudim se, da se neposredni stanovalci ne oglasijo. Ali pa se? Ob čakanju se ustvari kolona, ki puha pline direktno v njihova okna, in tudi dostop je močno otežen. Žalostno podobo kaže nekoč lepo vzdrževana avtobusna postaja Sande. Malečnik vztrajno ne samo stagnira, ampak drsi v prepad. Prav simbolično glede na plazove v kraju.

Žal navedeno še zdaleč niso vse težave kraja, je pa tu problematika gotovo najbolj pereča. Pasivnost sedanjih funkcionarjev v kraju gotovo sliko samo še slabša. Pa saj takšne imajo naši oblastniki že od nekdaj najraje.

Kaj je v kraju sploh pozitivnega? Sama pozitivne premike vidim v zagnanosti novega duhovnika, ki je s skupino krajanov uspešno polepšal in duhovno obogatil kraj. Tudi brez naših upokojencev bi bilo v kraju še bolj črno, kot je že. Mogoče pa občinarji računajo na njihovo zdravo pamet in pridne ročice? Kdo bi vedel.

Marija Kos, Ruperče

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta