Po 72 letih smo izvedeli, kje prebiva dedek Mraz

Barbara Gavez Volčjak
12.12.2020 20:30
Ker se dedek Mraz letos ne more v živo srečati z množico otrok, jih je nagovoril v igrani oddaji na TV Maribor, videti pa ga bo mogoče tudi med vožnjo po mariborskih ulicah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vila Simona v pogovoru z dedkom Mrazom
Arhiv TV Maribor

Čeprav Pohorje že ves teden krasi bela odeja, se dedek Mraz letos ni mogel spustiti v dolino z gondolo in pozdraviti množice otrok in staršev, ki so ga vsako leto pričakali ob prihodu. Toda pri Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Maribor, ki že 72 let vsak december organizira obiske dedka Mraza ne le na mestnih ulicah, temveč tudi po vrtcih in šolah, niso opustili tradicije. V sodelovanju s TV Maribor so posneli igrano oddajo V koči dedka Mraza, ki je bila na programu v soboto ob 17. uri.

Od leve: Vila Simona, dedek Mraz in babica Zima v koči dedka Mraza
Arhiv TV Maribor

Po rahlo zasneženih pohorskih jasah in gozdovih pohorska vila Simona išče kočo, v kateri z babico Zimo in škrati živi dedek Mraz. Spremlja jo škrat Milek in vila Simona mu predlaga, da bi si najprej skupaj ogledala lutkovno predstavo o žogici Marogici. Vila nato s pomočjo Mileka najde dedkovo kočo in poklepeta z njim. Več pa ne bomo izdali, saj lahko zamudniki oddajo poiščejo tudi v arhivu TV Slovenija.

Dedek Mraz je pozorno prisluhnil pravljici vile Simone. 
Arhiv Tv Maribor

Snemali so zavzeto in z dobro voljo

Preverjena in uigrana produkcijska ekipa TV Maribor je oddajo posnela v enem snemalnem dnevu. Režiser Marjan Kučej je sledil scenariju vsestranske kulturne ustvarjalke Simone Kopinšek. Pri ustvarjanju zgodbe je Kopinškova upoštevala želje in navodila ZPM, dodala pa je tudi avtorsko pravljico, ki jo v podobi vile pripoveduje dedku Mrazu. "Celotna ekipa je bila maksimalno angažirana, snemalec Aleksander Kolarič je prinesel celo nekaj lastne opreme," sodelavce pohvali odgovorni urednik TV Maribor Tomaž Karat. "Ob tem nam je do čarobnih posnetkov na Slovenskobistriškem Pohorju pomagalo tudi vreme, saj je rahlo zasnežene jase obsijalo sonce, medtem ko se je dolina kopala v meglicah."

Dedek Mraz in vila Simona v pogovoru s palčki tik pred odhodom v dolino 
Arhiv TV Maribor

Oddaja je nastala skoraj sama od sebe, dodaja Karat: "Na sestanku smo se dogovorili, kaj bo kdo pripravil, in film posneli v enem dnevu brez vaj. Vsi smo delali v želji, da projekt uspe, čeprav je bilo ta dan kar naporno. Še med malico je ekipa premlevala, ali je kak prizor dobro posnet ali bi ga mogoče ponovili." Nič čudnega torej, da velja produkcijska ekipa TV Maribor za eno najboljših v Sloveniji, izposojajo si jo za največje projekte TV Slovenija, od športnih tekmovanj v Planici, na Pokljuki, Rogli, pa vse do kolesarske dirke Po Sloveniji, poleg športnih prireditev pa pokriva tudi druge pomembne dogodke po državi. "Vse našteto dokazuje, da lahko tudi s številčno skromno zasedbo dosežemo maksimalni programski učinek, in to še z dobro voljo, da ob emitiranju iz izdelka veje pozitivna energija," sklene urednik.

Vila Simona in dedek Mraz pred kočo dedka Mraza na Pohorju
Arhiv TV Maribor

Oddaja s pozitivno, poučno noto

Po Karatovih besedah pa ni pomembna zgolj vizualna, estetska plat posnetega, ampak so se trudili v oddaji izpostaviti tudi nekaj za današnji čas pomembnih vsebinskih poudarkov: "Izjemno pomembna je sporočilna vrednost poudarkov, ki vejejo iz vsebine in nas opominjajo na pomen medsebojne komunikacije v družini in ohranjanja družinskih vrednot." So pa pri TV Maribor pozitivni pristop nadgradili tudi s tem, da so se odrekli plačilu produkcijskih stroškov in bo tako ZPM za to namenjeni denar uporabil za delovanje TOM-telefona, s katerim pomagajo mladim v stiski.

Otroci in starši bodo sicer tudi letos lahko videli dedka Mraza v živo, a precej drugače kot pretekla leta, je povedala koordinatorica programa pri ZPM Maribor Tadeja Dobaj. "Vsak dan sproti bomo na spletni strani ZPM objavili, po katerih ulicah določene mestne četrti se bo zapeljal dedek Mraz v spremstvu vile Simone. Namesto tradicionalne prireditve v mestu pa bo 28. decembra v živo nagovoril otroke preko spleta," dodaja Dobajeva.

In če letos ne bi bilo ukrepov zaradi koronavirusa, morda še dolgo ne bi izvedeli, kje prebiva dedek Mraz in kako se odpravi na pot med otroke.

Vila Simona z dedkom Mrazom na kočiji tik pred odhodom v Maribor na obisk k otrokom
Arhiv TV Maribor
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta