Po onesnaženju v Pivoli blato brbota in čaka na odvoz. Država bo za sanacijo plačala 825.000 evrov

Jasmina Cehnar
08.07.2021 06:00
Odstranjevanje blata v najbolj zahtevnem gozdnem delu onesnaženja je zaključeno, zdaj odstranjujejo odpadek v potoku in ribnikih botaničnega vrta; "Poglejte naše blatne kopeli," se šalijo tam zaposleni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začasne deponije oziroma smrdeče blatne bazene bodo odstranili, ko se gošča posuši. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Zahtevno in mukotrpno odstranjevanje nelegalno odloženega komunalnega blata, ki se je razlezlo z vodo in onesnažilo širše območje Pivole pri Hočah, se bliža koncu. Delavci so dela na težko dostopnem terenu v gozdu, ki so bila najtežja, že opravili. Neposredni kraj zločina je očiščen, o hudi človeški brezbrižnosti, ki jo je vodil pohlep, pa tam priča nekaj blata, ki je bilo odstranjeno z gozdnega terena in je shranjeno na dveh začasnih odlagališčih. Ti mora prevzemnik, podjetje Kostak iz Krškega, še izprazniti ter blato odpeljati in predelati v kompost.

Največja vidna rana v naravi je zdaj več čistin. Drevesa so morali delavci odstraniti, da so se lahko prebili s stroji in odstranili nesnago, ki najverjetneje izvira iz ptujske čistilne naprave. Dostop je bil na določenih delih tako težak, da so morali za odstranjevanje blata uporabiti poseben stroj, ki se je prebijal čez skalnat teren, pove Boštjan Horvat, poveljnik civilne zaščite v občini Hoče-Slivnica, nato pa pokaže na ponovno bistro vodo potočka. "Današnje stanje je sto proti ena. Deževje pa bo še spralo ostanke blata in smradu," je optimističen.

Zadnji zalogaj je odstranjevanje blata iz ribnikov v botaničnem vrtu. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast
Začasne deponije oziroma smrdeče blatne bazene bodo odstranili, ko se gošča posuši. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Ribniki pritegnejo le še mrčes

Zaključna dela te dni potekajo v botaničnem vrtu Univerze v Mariboru, kjer se izvajalec del, državni koncesionar Vodnogospodarsko podjetje (VGP) Drava s Ptuja, trudi z goščo, ki je zapolnila Pivolski potok in tamkajšnje ribnike. Smrad tudi tam mestoma še vedno vztraja. "Kar vonjate sedaj, je minimum. Prve dni pa je bilo neznosno," Horvat pri večjem ribniku, ki je bil pred sanacijo do vrha zapolnjen z blatom, le odmahne z roko. Zdaj je v njem spet voda, ki pa je še daleč od tega, da bi lahko v njem plavale ribe. Betonirano zajetje namreč uporabljajo kot usedalnik. To pomeni, da se voda, ki spira ostanke blata iz struge Pivolskega potoka, še steka v ribnik in ga bo na koncu treba še enkrat očistiti.

Najbolj žalostno podobo v botaničnem raju, ki ga je onesnaženje prizadelo tudi zato, ker je ostal brez vira za zalivanje rastlin, te dni kažejo trije manjši umetni ribniki, ki so še vedno zapolnjeni z blatom. Če so bili še do nedavnega polni življenja, zdaj blatna brozga pritegne le še mrčes. Te lokacije čistijo drugače, mešanico vode in blata s črpalko prečrpavajo v cisterno prevzemnika, ki mešanico neposredno odpelje. "To je veliko hitrejša rešitev, saj je blato preveč tekoče in bi se na začasni deponiji prepočasi sušilo," je pojasnil Horvat.

Največja vidna rana onesnaženja so čistine v gozdnem območju, ki jih je bilo pri čiščenju treba urezati zaradi težko dostopnega terena. Foto: Igor Napast
Igor Napast
Betonski ribnik je že očiščen, a je daleč od tega, da bi v njem plavale ribe. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast
V potočku skozi gozd je spet bistra voda.
Igor Napast

Vrenje, mehurčki in plini

Večino komunalnega odpadka so namreč odstranjevali z bagri in ga, kot omenjeno, kopičili na začasnih odlagališčih, prevzemnik pa ga je oziroma ga še bo odpeljal, ko bo suho. Ena od trenutno treh tovrstnih deponij je tudi v botaničnem vrtu. "Poglejte naše blatne kopeli," malo črnega humorja vnese eden od sodelavcev vrta, medtem ko gošča, ki vsebuje salmonelo in presežene vrednosti težkih kovin, pospešeno vre, da nastajajo mehurčki in se sproščajo plini. Bojazen, da bi iz tega blatnega bazena pronicalo v zemljo, naj ne bi bila upravičena, ker naj bi bila deponija umeščena na nepropustno glineno podlago.

Z delavci VGP so vsi zelo zadovoljni. "So vestni in previdni, da naredijo čim manj škode tako v botaničnem vrtu kot okolici. Nasploh so pri tej sanaciji vsi tako sodelovali, da kapo dol. Če bi bili tako složni v politiki, bi bilo pri nas čisto drugače," je razmišljal Horvat. Kot je povedal, se bodo dela zaključila predčasno, predvidoma že prihodnji teden, Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede kot lastnico zemljišča pa so zaprosili, naj na mestih, kjer je bilo blato odloženo, postavi fizične ovire, ki bi v prihodnje taka dejanja vsaj na tamkajšnjem območju onemogočile.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta